Trupe militare rusești se îndreaptă spre Ucraina. Volodimir Zelenski i-a dat telefon lui Vladimir Putin, dar…TĂCERE!

Două convoaie distincte de echipamente militare se îndreptau, miercuri, pe rute diferite spre oraşul Doneţk din estul Ucrainei.

În unul din convoaie se aflau nouă tancuri şi un vehicul de luptă pentru infanterie; în celălalt erau camioane şi cisterne de carburant.

De asemenea, o coloană uriașă de tancuri care poartă steagurile regiunilor separatiste din Donbas și pe cel al Rusiei se îndreaptă spre Mariupol, principalul port ucrainean de la Marea Azov. 

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, afirmă că a încercat să-l sune miercuri pe preşedintele rus Vladimir Putin, dar nu a reuşit.

„Astăzi am iniţiat o conversaţie telefonică cu preşedintele Federaţiei Ruse. Tăcere. Deşi ar trebui să fie linişte în Donbas”, a declarat Zelenski.  

Ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba a declarat că a cerut o reuniune urgentă a Consiliului de Securitate al ONU cu privire la apelul separatiștilor pro-ruși la Rusia pentru asistență militară.

Imagini obţinute cu ajutorul satelitului de către o companie privată americană indică noi desfăşurări de trupe în vestul Rusiei, multe dintre ele pe o rază de 16 kilometri de graniţa cu Ucraina şi la mai puţin de 80 de kilometri de oraşul ucrainean Harkov

Potrivit presei ruse, liderii de la Donețk și Lugansk – cele două autodeclarate „republici populare” din estul Ucrainei – i-au scris lui Vladimir Putin, cerându-i ajutor pentru a respinge ceea ce ei descriu drept agresiune din partea armatei ucrainene. Ambii au acuzat Ucraina că atacă școli și spitale și că nu doresc să pună capăt războiului din Donbas.
Guvernul de la Kiev a declarat miercuri starea de urgenţă şi le-a recomandat cetăţenilor ucraineni să plece din Rusia, în timp ce Moscova a declanşat evacuarea ambasadei ruse din Ucraina – cel mai recent semnal ameninţător pentru ucrainenii care se tem de un atac militar rus la scară mare.

În Ucraina a început tot miercuri şi înrolarea în forţele armate a rezerviştilor cu vârste între 18 şi 60 de ani.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *