Ucraina este pregătită de război. „Ne vom apăra până la moarte”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat, miercuri, că armata este pregătită pentru a contracara o eventuală invazie rusească în teritoriu, iar demersurile pentru apărarea statului sunt cunoscute doar de el și de armată.

El a afirmat acest lucru în cadrul unei conferințe de presă comună cu președinții Lituaniei, Gitanas Nauseda și Poloniei, Andrzej Duda la Kiev, comentând întrebările despre posibile previziuni privind intențiile Rusiei.

„Nu pot spune ce se poate prevedea și ce pași se pot face de la Federația Rusă, de la separatiști, din deciziile personale ale președintelui Federației Ruse. Dar știu clar fără prognoze. Îmi cer scuze, doar eu și armata noastră vom ști acești pași clari ai armatei noastre în ceea ce privește apărarea și apărarea statului nostru. Și credeți-mă, suntem pregătiți pentru asta”, a spus Zelensky .

Zelensky i-a avertizat pe ruși: Dacă atacă, dacă încearcă să ne ia libertatea noastră, viețile noastre, viața copiilor noștri, ne vom apăra pana la moarte. 

Pe măsură ce atacați, ne veți vedea fețele, nu spatele, pentru ca nu ne este frica, a mai adăugat președintele ucrainean.

Tot în același discurs, Zelensky i-a îndemnat pe cetățenii ruși să-și oprească președintele sa declanșeze un război devastator împotriva Ucrainei

Pe de altă parte, președintele rus Vladimir Putin a făcut cereri Ucrainei, inclusiv să abandoneze aderare la NATO și să recunoască anexarea Crimeei de către Rusia.

Ucraina a introdus starea de urgență pe teritoriul ei. De asemenea, președintele Zelensky a chemat rezerviștii în armată.

Americanii bat în retragere?

Secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki, reiterează că SUA nu vor intra în război cu Rusia, chiar dacă se va ajunge la o invazie pe scară largă a Ucrainei.

„Nu vom fi într-un război cu Rusia sau nu vom pune trupe militare pe teren în Ucraina, luptă împotriva Rusiei”, a spus Jen Psaki.

Întrebată dacă acest lucru este valabil chiar dacă Rusia „va lua toată Ucraina”, aceasta a răspuns: „Sunt câțiva pași pe drum, dar ceea ce vă voi spune este că președintele a fost clar și consecvent – nu trimite trupe americane în Ucraina”.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *