Alexandru Rafila vrea să-i vaccineze pe refugiații ucraineni. „Trebuie să găsim o soluţie să îi testăm, să îi vaccinăm”

România se pregătește să primească mii de refugiați ucraineni ca urmare a atacurilor rusești împotriva Ucrainei.

Din prima zi a declanșării războiului aproximativ 300 de cetățeni ucraineni au cerut deja domiciliu în localitatea Vârfu Câmpului, din județul Botoșani.

Alexandru Rafila a anunţat că a avut discuţii cu directorii direcţiilor de sănătate publică şi cu prefecţii judeţelor din zona de graniţă a Ucrainei, dar şi în judeţele care se învecinează cu această regiune, pentru a găsi o soluţie de testare a valului de refugiaţi, de vaccinare, dacă este cazul şi de acordare a asistenţei medicale.

„Trebuie să iniţiem şi demersurile legislative care să excepteze această categorie de persoane de la măsurile legate de carantină şi de completarea acelui formular electronic”, a spus ministrul Sănătăţii.

Alexandru Rafila a mai spus că există suficiente teste rapide la nivelul DSU şi le vom trimite foarte rapid în teritoriu.

„Pot să vă spun cum ne pregătim noi, din punct de vedere al sistemului de sănătate. Am avut, după întâlnirea de dimineaţă de la Guvern organizată de domnul premier Ciucă, astăzi o discuţie cu reprezentanţii direcţiile de sănătate publică şi cu prefecţii judeţelor care se găsesc în zona de graniţă a Ucrainei, dar şi în judeţele care se învecinează cu această regiune pentru că un eventual val de refugiaţi trebuie să găsească şi un răspuns din punct de vedere al condiţiilor de asistenţă medicală, pe de o parte şi pe de altă parte al sănătăţii publice, pentru că vin dintr-o ţară unde sunt diverse probleme.

Trebuie să găsim o soluţie să îi testăm, să îi vaccinăm, dacă este cazul, şi trebuie să iniţiem şi demersurile legislative care să excepteze această categorie de persoane de la măsurile legate de carantină şi de completarea acelui formular electronic.

Vă daţi seama, este şi greu să stabileşti domiciliul, pentru că ei dacă solicită statutul de azilant trebuie să le oferim condiţii de cazare pe de o parte, iar pe de altă parte trebuie să le oferim acces la serviciile de sănătate, nu numai de urgenţă, pentru că pot avea şi alte patologii care să necesite consult, medicaţie, iar lucrul acesta trebuie organizat.

Au participat şi reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurără de Sănătate, deşi am făcut un soi de parcurs încât în zilele următoare să putem să operaţionalizăm complet acest sistem”, a afirmat joi Alexandru Rafila.

„Există suficiente teste rapide la nivelul DSU şi le vom trimite foarte rapid în teritoriu, iar testarea acestor persoane e prioritară, pentru a nu favoriza în niciun fel transmiterea coronavirusului”, a mai spus Rafila. 

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *