Cum au capturat rușii Insula Șerpilor. Toți soldații ucraineni au fost uciși

Insula Șerpilor, teritoriul deținut de Ucraina și aflat la doar câteva zeci de kilometri de teritoriul României, a fost ocupată de trupele ruse, potrivit ministerul ucrainean de Interne.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat în discursul său, ținut după miezul nopții, că cei 13 grăniceri care apărau Insula Șerpilor din Marea Neagră au fost uciși, după ce a fost ocupată de forțele Rusiei.

„Pe insula noastră Zminii, toți grănicerii care o apărau au murit eroic. Dar nu au cedat. Toți vor primi postum titlul de Eroul al Ucrainei”, a spus șeful statului

Anterior, un consilier al președintelui a prezentat o înregistrare în care se aude cum militarii ruși de pe o navă ajunsă în apropierea insulei le cer celor 13, prin difuzor, să se predea.

La un moment dat, joi, o navă de război rusă s-a apropiat de insulă.

Potrivit presupusului schimb audio, consilier al președintelui spune: “Aceasta este o navă de război militară. Aceasta este o navă de război militară rusă. Vă sugerez să vă lăsați armele și să vă predați pentru a evita vărsarea de sânge și victime inutile. În caz contrar, veți fi bombardați”.

Presupusul răspuns de la un soldat ucrainean: „Navă de război rusească, du-te naibii”.

Insula s-a aflat atât sub bombardamentul de pe două nave din apropiere, cât și sub tirul efectuat de navele de pe mare.

”Contactul cu soldații de pe Insulă a fost pierdut. Insula Șerpilor a fost capturată. Serviciul de Frontieră de Stat continuă să acționeze activ alături de Forțele Armate ale Ucrainei și Garda Națională pentru a opri inamicul care ne-a atacat insidios țara. Victoria va fi a noastră”, scrie pe pagina de Facebook a ministerului.

Insula a fost bombardată joi după-amiază, după o tentativă eșuată de debarcare a trupelor rusești și un atac nereușit cu rachete.

Această „insulă” minusculă, clasificată drept „stâncă” în sensul Convenției de la Montego Bay privind Dreptul Mării datorită lipsei de surse proprii de apă potabilă, are o istorie turbulentă, trecând de-a lungul timpului în posesia Țării Românești, Principatului Moldovei, Imperiului Țarist, României, Uniunii Sovietice și Ucrainei.

Insula Șerpilor din Marea Neagră este situată la 45 km de țărmurile României și Ucrainei, în dreptul golfului Musura. Insula este importantă din punct de vedere strategic, iar ocuparea acesteia ar permite Moscovei să revendice apele teritoriale din jurul insulei, care se întind pe 12 mile în mare.

Acum ea ar putea juca din nou un rol crucial în tentativele Rusiei conduse de Vladimir Putin de a sufoca Ucraina.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *