Franța va disloca trupe militare în țara noastră. România se află „în epicentrul tensiunilor”

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, a anunțat la încheierea summitului excepţional al Consiliului European de la Bruxelles, că Franţa va accelera desfăşurarea de militari în România, în cadrul NATO.

Decizia a fost luată ca urmare a invaziei armatei Rusiei în Ucraina.

„Franţa va continua să îndeplinească rolul de a-şi reasigura aliaţii NATO prin trimiterea unui nou contingent în Estonia ca parte a prezenţei avansate consolidate, anticipând participarea sa la controlul aerian baltic începând cu luna martie şi, de asemenea, prin accelerarea desfăşurării sale în România”, a declarat preşedintele francez.

În plus,”suntem pregătiţi să continuăm să livrăm echipamente militare şi să acordăm sprijin populaţiei, aşa cum i-am putut comunica preşedintelui Zelenski”, a adăugat Emmanuel Macron.

Franţa a anunţat la sfârşitul lunii ianuarie că intenţionează să trimită “mai multe sute” de soldaţi în România, în cadrul unei posibile dislocări NATO.

Preşedintele Macron anunţase anterior, pe 19 ianuarie, disponibilitatea Franţei de a se angaja în noi misiuni,”în special în România”.

România, care se învecinează cu Ucraina şi are acces la Marea Neagră, se află “în epicentrul tensiunilor” şi, prin urmare, trebuie “reasigurată”, a explicat ministrul francez al apărării, Florence Parly.

În opinia preşedintelui Franţei, criza ruso-ucraineană demonstrează că “Europa nu este doar o piaţă de consum, ci într-adevăr o putere care trebuie să se gândească la independenţa sa energetică, la tranziţia sa climatică” şi la “o Europă a apărării capabile să îşi protejeze graniţele și cetăţenii săi”.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *