Erdogan îl lovește dur pe Vladimir Putin. Nimeni nu se aștepta la asta

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a luat o decizie care a surprins pe toată lume, în plin război din Ucraina.

După ce Turcia a refuzat cererea Ucrainei de a opri navele de război rusești care intră în Marea Neagră prin strâmtorile sale, Recep Erdogan s-a răzgândit și a dat o mână de ajutor neașteptată Ucrainei.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat sâmbătă că Turcia a interzis intrarea navelor de război rusești în Marea Neagră.

„Îi mulțumesc prietenului meu, președintele Turciei, R.T. Erdogan, și poporului turc pentru sprijinul lor puternic. Interzicerea trecerii navelor de război ruse în Marea Neagră și ajutorul militar și umanitar pentru Ucraina sunt extrem de importante astăzi. Poporul ucrainean nu va uita niciodată asta!”, a scris Zelenski pe Twitter.

Turcia refuzase inițial această cerere din cauza unei clauze dintr-un pact internațional care permite navelor să se întoarcă la baza lor de origine.

Vineri, 25 februarie, Ucraina a făcut apel la Turcia să blocheze trecerea navelor de război rusești prin strâmtorile Bosfor și Dardanele, care oferă cale navigabilă către Marea Neagră, după ce Moscova a lansat joi un atac armat pe mai multe fronturi asupra Ucrainei.

Forțele ruse au debarcat în porturile Ucrainei de la Marea Neagră și de la Marea Azov, ca parte a invaziei.

Conform Convenției de la Montreux din 1936, Turcia deține controlul asupra strâmtorilor și poate limita trecerea navelor de război în timpul războiului sau dacă este amenințată, dar cererea venită de la Kiev a pus guvernul de la Ankara într-o poziție dificilă, deoarece acesta încearcă să își gestioneze angajamentele occidentale și legăturile strânse cu Rusia.

Erdogan nu vrea să rupă relaţiile nici cu Ucraina, nici cu Rusia

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan l-a atenţionat miercuri pe omologul său rus Vladimir Putin, în timpul unei convorbiri telefonice, că Ankara nu va recunoaşte nicio măsură care să afecteze suveranitatea şi integritatea teritorială ale Ucrainei.

De asemenea, şeful statului turc i-a transmis lui Putin că “un conflict militar nu va aduce nimic (bun) nimănui”, a adăugat Preşedinţia Turciei

În avionul care l-a dus marţi seara în Senegal, preşedintele turc a precizat că el nu intenţionează să rupă relaţiile nici cu Ucraina, nici cu Rusia. El a arătat că Turcia, ce are relaţii bune cu ambele, va lua măsuri care nu dăunează legăturilor bilaterale.

“Pentru noi nu este posibil să abandonăm pe niciuna dintre ele”, a spus Recep Tayyip Erdogan.

“Obiectivul nostru este să procedăm astfel încât, cu voia Domnului, să rezolvăm fără să o abandonăm pe niciuna”, a adăugat el.

Turcia, membră a NATO, este apropiată Ucrainei căreia i-a vândut inclusiv drone militare. Însă ea este foarte dependentă de Moscova, pentru importurile sale de energie şi cereale, între altele. De asemenea, ea a achiziţionat un sistem de apărare antirachetă rusesc S-400.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *