Europa sare în ajutorul Ucrainei. Ţările de Jos vor livra Ucrainei 200 de rachete antiaeriene

Ajutorul cerut de Ucraina a fost auzit de mai multe țări din Europa, care au decis trimiterea de armament și chiar trupe speciale.

Astfel, guvernul olandez a anunțat că va livra Ucrainei 200 de rachete antiaeriene Stinger.

De asemenea, guvernul olandez a anunţat că va transfera personalul ambasadei Ţărilor de Jos din oraşul Lvov din estul Ucrainei în oraşul polonez Jaroslaw, din cauza degradării situaţiei securitare

„Alături de aliaţii noştri, Ministerul Apărării (al Ţărilor de Jos) va trimite aceste rachete cât de repede posibil”, se precizează într-o scrisoare adresată guvernului ucrainean.

Aceste rachete se adaugă altor echipamente deja promise de Ţările de Jos mai devreme luna aceasta, inclusiv mitraliere, muniţii, sisteme radar şi roboţi pentru detectarea minelor.

De asemenea, ambasadorul Franței în Ucraina, Etienne de Poncins , a anunțat că opt jandarmi din cadrul Grupului de Intervenție al Jandarmeriei Naționale (GIGN) au fost trimiși deja la Kiev.

Acești jandarmi ai unității de elită sunt acolo pentru a întări echipa de cinci membri ai GIGN prezenti permanent la fața locului, și ale căror misiuni sunt în special de a asigura protecția ambasadei și a personalului diplomatic.

Spania a anunțat că și-a evacuat vineri dimineața ambasadorul și personalul diplomatic de la Kiev, precum și o sută de cetățeni spanioli . Mai devreme dimineața, Jean Yves Le Drian încercase să-i liniștească pe francezii încă prezenți la Kiev. „Pentru moment, spunem comunității franceze să rămână închise în casele lor.

De îndată ce există posibilitatea de a pleca, am organizat un dispozitiv pentru a face acest lucru”, a explicat ministrul Afacerilor Externe la France Inter.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *