Pregătiri de război pe flancul sud-estic al NATO. Tehnică militară și soldați ajung de urgență în România

Amenințările președintelui rus Vladimir Putin au fost luate în serios de liderii NATO, care au decis consolidarea flancul sud-estic, zonă din care face parte România.

Belgia a anunţat că va desfăşura 300 de militari în România, iar  Italia trimite încă patru avioane de luptă.

Până în prezent, Italia are deja staţionate patru aparate Eurofighter la baza militară Mihail Kogălniceanu din apropiere de Constanţa, iar de sâmbătă încolo se vor alătura încă patru.

Din decembrie 2021, Forţele Aeriene ale Italiei au avut ca sarcină supravegherea aeriană în regiune, ca parte a programului NATO “Air Policing South”.

În ultimele câteva zile, şi forţele armate germane au trimis şase avioane de luptă în România.

La rândul său, premierul belgian a anunţat pe Twitter noile decizii.

„Belgia îşi asumă responsabilitatea în cadrul forţei de reacţie rapidă a NATO, ale cărei elemente au fost activate vineri. În actuala fază, 300 de militari belgieni vor fi desfăşuraţi în România”, a anunţat premierul belgian, citat de Reuters.

La rândul său, ministrul apărării Ludivine Dedonder, care le-a mulţumit celor 300 de militari pentru “angajamentul” lor, a explicat că desfăşurarea va avea loc “săptămâna viitoare” şi că militarii vor face parte dintr-un batalion comun cu Franţa care va avea drept misiune “să protejeze şi să descurajeze” Rusia.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *