Ucraina cere ajutor de urgență României. „Vă rugăm să ne ajutați”

Luptele de stradă continuă și în a patra zi de la începerea războiului din Ucraina, atacată furibund de trupele armate ruse.

Exploziile bombardamentelor i-au înspăimântat pe oameni în toată Ucraina.

Administrația Regională de Stat Odesa și Administrația Regională Militară Odesa au solicitat ajutor României, printr-o cerere trimisă Consiliului Județean Tulcea și Prefecturii Tulcea în baza unui acord de înfrățire.

Ajutorul  medical este cerut ca urmare a invaziei la scară largă a trupelor ruse.  Ucrainenii solicită românilor materiale sanitare inclusiv genți frigorifice speciale sau materiale pentru oprirea sângerării precum garourile.

„În conformitate cu Hotărârea Cabinetului de Miniștri al Ucrainei Nr. 155 din 25 februarie 2022 precum și luând în considerare și Decizia Administrației Regionale Militare Odesa Nr. 1/A-2022, vă rugăm să ne ajutați cu medicamente necesare precum și alte bunuri cu destinație medicală:

Bandaje; Tifon (diferite dimensiuni); Seringi (diferite dimensiuni); Sisteme pentru injecții; Soluție pentru perfuzii; Mânuși medicale; Spirt medical și antiseptice; Antibiotice; Hemostatice (acid tranexamic); Analgezice; Turnichet pentru oprirea sângerării și garouri; Hemoconii (recipiente de colectare a sângelui); Genți frigorifice speciale; Material de sutură de diferite dimensiuni (pentru interventii chirurgicale); Targă; Material pentru repararea fracturilor; Сatetere intravenoase; Alte medicamente necesare (truse medicale de prim-ajutor ca exemplu)”, se arată în solicitarea trimisă de Ucraina către CJ Tulcea.

„Județul Tulcea e înfrățit cu Odessa. Avem relații transfrontaliere, mă refer la fonduri europene. Datorită schimburilor culturale, economice, de fonduri între teritoriile noastre s-au îndreptat către sprijinul nostru. Ne-au făcut solicitarea nouă, rugându-ne să-i ajutăm cu medicamentați de urgență în contextul războiului de la ei”, a precizat Horia Teodorescu, președintele Consiliului Județean Tulcea.

CJ Tulcea face apel companiile farmaceutice, oamenii de afaceri privați, instituțiile statului, Guvernul și Ministerul Sănătății, pentru a răspunde ajutorului solicitat de Ucraina.

Amintim că în aceste momente Ucraina se confruntă cu atacuri masive în marile orașe, lansate de forțele invadatoare ale Federației Ruse. 

În contextul atacului masiv, Ucraina are nevoie de sprijin pentru a putea rezista ofensivei ruse.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *