Canalul de ştiri rusesc Russia Today a fost interzis în Canada. „Este un instrument de propagandă al Kremlinului la nivel internaţional”

Acuzat în mod regulat pentru contribuţia sa la dezinformare, canalul de știri rusesc RT a fost oprit și în Canada, după ce acesta a fost înterzis și în alte state europene.

Guvernul condus de premierul Justin Trudeau a anunțat că,  doi furnizori importanţi de servicii de televiziune din Canada, grupurile Bell şi Rogers, au decis să înceteze difuzarea canalului de ştiri rusesc RT (fostul Russia Today).

“Din 2014, Rusia duce un război în Ucraina şi un război informaţional în întreaga lume. RT este braţul propagandei regimului Putin care răspândeşte dezinformarea. Nu îşi are locul aici”, a scris pe Twitter ministrul canadian al patrimoniului Pablo Rodriguez.

Acuzat în mod regulat pentru contribuţia sa la dezinformare, canalul RT este în colimatorul mai multor capitale occidentale care îl acuză că este portavocea Kremlinului, cu atât mai mult după invadarea Ucrainei de către trupele ruse.

“Din 27 februarie, RT nu mai este disponibil pe canalele Bell”, a declarat un purtător de cuvânt al acestui gigant canadian al telecomunicaţiilor.

Într-o postare pe Twitter, Rodriguez a salutat decizia furnizorului Bell şi a adăugat că “şi Rogers va elimina RT şi îl va înlocui cu o imagine a drapelului ucrainean”.

Canalul RT continuă să fie difuzat în Canada de alte canale secundare iar ministrul, un apropiat al premierului Justin Trudeau, a indicat pe Twitter că “va comunica mai multe foarte curând”.

Mai multe ţări au decis să suspende difuzarea acestui canal

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat duminică că RT şi Sputnik vor fi interzise în Uniunea Europeană pentru a le împiedica să îşi răspândească minciunile despre războiul purtat de Moscova în Ucraina.

Și subsidiarele lor vor fi interzise, a spus von der Leyen.

„Astfel, nu vor mai putea să răspândească minciunile lui Puțin și să divizeze oamenii din UE”, a adăugat șefa Comisiei Europene.

Google a eliminat RT

YouTube a suspendat sâmbătă generarea de venituri pe serviciul video pentru mai multe canale ruseşti, inclusiv postul media Rusia Today (RT), finanţat de stat.

Google, compania Alphabet Inc. (GOOGL.O), a interzis sâmbătă ca RT, canalul media rusesc de stat, precum și alte canale să primească bani pentru reclame pe site-urile, aplicațiile și videoclipurile de pe YouTube, similar cu o măsură luată de Facebook după invazia din Ucraina

Autoritatea germană de reglementare în domeniul media (ZAK) a anunţat miercuri că interzice difuzarea canalului de ştiri Russia Today în limba germană (RT DE), lansat pe 16 decembrie şi care a primit deja interdicţie de difuzare prin satelit, într-un context de tensiuni între Moscova şi occidentali.

”Difuzarea programului de televiziune RT DE” a fost ”interzisă” întrucât ”autorizarea necesară potrivit dreptului în domeniul media” nu a fost ”nici cerută, nici acordată”, a comunicat organismul federal ZAK.

Lansat în 2005 sub denumirea Russia Today, acest canal finanţat de statul rus s-a răspândit prin radiodifuzori şi site-uri web în mai multe limbi, printre care engleză, franceză, spaniolă, germană şi arabă.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *