Ministrul MAE, Bogdan Aurescu despre negocierile de pace din Belarus. „Personal, nu am foarte multe aşteptări”

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a declarat luni, referindu-se la discuţiile care au loc între Ucraina şi Federaţia Rusă, că “dialogul diplomatic nu poate fi purtat sub ameninţarea folosirii forţei”.

„Noi urmărim cu foarte multă atenţie rezultatele discuţiilor de astăzi dintre Ucraina şi Federaţia Rusă, însă, aşa cum am mai spus, eu cred cu tărie, din experienţa mea de diplomat şi de negociator, că dialogul diplomatic nu poate fi purtat sub ameninţarea folosirii forţei şi sub folosirea forţei, sub presiunea agresiunii militare care se desfăşoară.

Astfel de discuţii sigur că pot să aibă în vedere aspecte punctuale, de exemplu pot să se refere la o încetare a focului sau pot să se refere la chestiuni care ţin de managementul ostilităţilor, dar pe termen mediu şi lung ele nu pot să dea un rezultat corespunzător, pentru că ele se desfăşoară sub această presiune, pe care o exercită Federaţia Rusă prin utilizarea armelor, inclusiv în timpul desfăşurării acestor negocieri”, a afirmat şeful diplomaţiei române.

„Personal, nu am foarte multe aşteptări, aşa cum şi partea ucraineană a spus-o înainte de desfăşurarea acestor discuţii”, a adăugat ministrul român de Externe.

Zelenski un este optimist

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, afirmă că “nu crede” în rezultatul discuțiilor ruso-ucrainene de la frontiera cu Belarus, adaugând însă că “trebuie încercat”.

„Voi spune sincer, ca întotdeauna: nu prea cred în rezultatul acestei întâlniri, dar lăsați-i să încerce. Pentru ca niciun cetățean al Ucrainei să nu se îndoiască că eu, în calitate de președinte, nu am încercat să opresc războiul când a existat chiar o șansă mică”, a spus Zelensky.

În orașul Gomel din Belarus delegațiile ucrainene să ruse s-au întâlnit pentru a negocia condițiile unui armistițiu de pace.

Delegație rus este condusă de ministrul adjunct al Externelor din Federația Rusă, Dmitri Peskov.

 Din delegaţia rusă fac parte oficiali din ministerele de Externe şi Apărării, precum şi de la cabinetul preşedintelui Vladimir Putin.

Delegaţia ucraineană este formată din David Arakhamia – preşedintele fracţiunii Servitorul Poporului, Oleksiy Reznikov – ministrul Apărării din Ucraina, Mihail Podolyak – consilier şef al biroului preşedintelui, Andriy Kostin – prim-adjunctul şefului delegaţiei ucrainene la Grupul de contact trilateral, Rustem Umerov – ajunctul Poporului şi Mykola Tochitsky – viceministrul Afacerilor Externe al Ucrainei.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *