Moment istoric pentru Ucraina. Document oficial semnat de președintele Volodimir Zelenski

Pe o masă într-un hol care are ușile baricadate cu saci de nisip, președintele Volodimir Zelenski a semnat cererea de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană.

La ceremonia de semnare au participat președintele Radei Supreme Ruslan Stefachuk și prim-ministrul Denys Shmyhal.

„Ucrainenii au dovedit de mult că suntem cu toții parte integrantă a comunității europene. Este timpul să o punem pe hârtie. Ucraina solicită aderarea la UE conform unei proceduri speciale. Suntem recunoscători partenerilor noștri pentru sprijinul acordat și deciziile prompte”, a transmis premierul Ucrainei. 

content-image

Documentul a fost publicat de autoritățile ucrainene.

Reamintim că Volodimir Zelenski a cerut, luni, înaintea negocierilor cu partea rusă, în Belarus, ca Uniunea Europeană să aplice o procedură specială privind aderarea imediată a Ucrainei. Negocierile Ucraina-Rusia din Belarus, începute în a cincea zi de invazie vor continua și zilele următoare.  

„Facem apel la Uniunea Europeană pentru aderarea imediată a Ucrainei pentru o nouă procedură specială”, a spus Volodimir Zelenski, într-un mesaj video, înaintea negocierilor.

“Obiectivul nostru este să fim alături de toţi europenii şi, cel mai important, să fim egali. Sunt sigur că aşa este corect. Sunt sigur că merităm asta”, a mai spus Zelenski.

În același mesaj, Zelenski le-a cerut soldaților ruşi care au invadat Ucraina să depună armele și li s-a adresat direct, în rusă, militarilor trimişi de Moscova în ţara sa: “Depuneţi armele, plecaţi de-aici, nu vă credeţi comandanţii, nu vă credeţi propagandiştii. Salvaţi-vă vieţile, pur şi simplu!”.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *