Cererea președintelui Zelenski către americani a fost respinsă. „Aceasta ar fi un pas spre război. Nu intenţionăm să luăm parte”

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut președintelui american Joe Biden, instituirea unei zone de interdicţie aeriană deasupra Ucrainei, enumerând și alte măsuri promise de SUA împotriva Rusiei.

Administrația de la Casa Albă a răspuns, luni, prin purtătoarea de cuvânt Jen Psaki, că acest lucru nu este posibil, deoarece, acesta ar reprezenta un pas către un conflict direct între SUA şi Rusia

„Preşedintele a fost foarte clar că nu intenţionează să trimită trupe americane să ducă un război cu Rusia”, a declarat Jen Psaki.

„Şi cred că ceea ce este important de remarcat aici este că, în esenţă, aceasta ar fi un pas spre (un război), pentru că o zonă de interdicţie aeriană ar necesita o punere în aplicare. Ar necesita desfăşurarea armatei americane pentru a o pune în aplicare, ceea ce ar fi un conflict direct, un potenţial conflict direct şi un potenţial război cu Rusia, ceva la care nu intenţionăm să luăm parte””, a mai spus Psaki.

SUA este rezervată
Întrebată separat despre o zonă de interdicţie aeriană pentru zborurile ruseşti deasupra Statelor Unite, Psaki a spus că nu este exclus nimic, dar a remarcat că multe companii aeriene americane zboară deasupra Rusiei pentru a ajunge în Asia şi în alte părţi ale lumii. Acesta este probabil un alt motiv pentru reticenţa SUA.

“Nicio opţiune nu este exclusă”, a spus Psaki.”Luăm în considerare o serie de factori”.

SUA dă arme Ucrainei

Ministrul de externe Dmitro Kuleba a scris pe Twitter că secretarul de stat american Antony Blinken l-a asigurat că SUA va oferi mai mult sprijin sub formă de sancţiuni şi arme.
„În convorbirea noastră, secretarul Blinken a afirmat că sprijinul SUA pentru Ucraina rămâne neclintit. Am subliniat că Ucraina tânjeşte după pace, dar că atât timp cât suntem sub asaltul Rusiei, avem nevoie de mai multe sancţiuni şi arme. Secretarul m-a asigurat de ambele. Ne-am coordonat următorii paşi”, a scris Kuleba pe Twitter.

Washingtonul a implementat deja o serie de sancţiuni în colaborare cu aliaţii occidentali pentru a limita accesul Rusiei la fonduri, investiţii sau tehnologie.

Statele Unite au furnizat Ucrainei armament în toamna anului trecut şi din nou în decembrie, iar vineri preşedintele Joe Biden a transmis Departamentul de Stat să pună la dispoziţia Ucrainei arme în valoare de până la 350 de milioane de dolari.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *