Klaus Iohannis sprijină aderarea Ucrainei, Moldovei și Georgiei în Uniunea Europeană.Locul lor este „în interiorul familiei europene”

Klaus Iohannis, președintele României, a publicat marți dimineață pe Twitter, un mesaj prin care afirmă că sprijină Ucraina, Republica Moldovă și Georgia, de a fi primite în Uniunea Europeană.

„România sprijină pe deplin integrarea Ucrainei, precum și a Republicii Moldova și Georgiei, în Uniunea Europeană. Locul acestor parteneri ai UE este în intriorul familiei europene, iar România va face tot posibilul pentru ca acest lucru să devină realitate.”, este postarea președintelui României.

Mesajul președintelui României vine după ce luni șefii de stat din opt țări din Europa Centrală și de Est au cerut tuturor statelor membre ale Uniunii Europene să acorde Ucrainei rapid imediat statutul candidată la UE, potrivit unei scrisori deschise publicate de Reuters.

„Noi, președinții statelor membre UE: Republica Bulgaria, Republica Cehă, Republica Estonia, Republica Letonia, Republica Lituania, Republica Polonă, Republica Slovacă și Republica Slovenia credem cu tărie că Ucraina merită să primească o perspectivă imediată de aderare la UE”, se spune în scrisoare.

Președintele Volodimir Zelenski a semnat scrisoarea oficială prin care cere aderarea Ucrainei la UE.

Zelenski a cerut Uniunii Europene să permită aderarea Ucrainei la UE sub o procedură specială, deoarece se apără de invazia forțelor ruse.

“Soldații noștri nu luptă doar pentru țara noastră, luptă pentru toată Europa. Pentru toți copiii din Europa. Suntem recunoscători partenerilor că sunt alături de noi, dar scopul nostru e să fim alături de toți europenii și, cel mai important, să fim la egalitate”, a spus el.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *