Rusia pregătește un atac nimicitor împotriva Ucrainei. Transportoare cu arme termobarice, „tatăl tuturor bombelor”, au ajuns la marginea Kievului

Autoritățile ucrainene au făcut publice imagini primite prin satelit în care se vede un convoi format din tancuri, blindate, cisterne cu combustibil, dar şi echipamente de artilerie, este lung de aproximativ 64 de kilometri, semn că ruşii pregătesc un atac decisiv asupra Kievului.

În primele ore ale dimineții de 1 martie sirenele au dat alarma în Kiev, dar şi în oraşul Bila Țerkva, situat la sud de Capitală.

Noi raiduri aeriene ale armatei ruse au fost anunţate de autorităţi, în timp ce oamenii au fost sfătuiţi să se adăpostească în buncăre sau subsolurile blocurilor.

Mai multe transpostoare cu arme termobarice, denumite de Moscova „tatăl tuturor bombelor” au fost aduse pentru a ataca Kievul.

Această armă interzisă de Convenția de la Geneva a mai fost folosită de ruși și luni în atacul său asupra oraşelor Cernihiv și Mariupol, potrivit ambasadoarei ucrainene în SUA, Oksana Markarova.

„Au folosit o bombă cu vid astăzi, care este de fapt interzisă de Convenția de la Geneva”, a spus Oksana Markarova.

Și corespondentul Reuters Phil Stewart a menționat afirmația ambasadoarei Ucrainei în SUA.  

Armele termobarice nu folosesc muniție convențională. Acestea conțin un exploziv de înaltă presiune și aspiră oxigen din mediul înconjurător pentru a genera o explozie extrem de puternică și o undă de presiune, comparabile cu ale focoaselor nucleare.

Sâmbătă, lansatorul rusesc de „bombe cu vid” termobarică a fost trimis în Ucraina.

Imagini din Belgorod, Rusia, au fost difuzate de CNN, sâmbătă, 26 februarie, cu un tanc lansator de rachete termobarice TOS-1 în drum spre graniţa ucraineană pe un camion cu platformă. Puternicul sistem de lansatoare de rachete este montat pe un saşiu de tanc T-72 care foloseşte rachete termobarice. A fost operaţional pentru prima dată în timpul războiului sovietic din Afganistan, apoi a mai fost folosit și în Siria. 

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *