Viktor Orban, Calul Troian care joacă după cum îi cântă Vladimir Putin. Duplicitate în numele democrației

Peter Szijjarto, ministrul ungar de Externe, a anunțat că Guvernul de la Budapesta a decis să nu permită transferul de armament din alte state membre ale Uniunii Europene spre Ucraina pe teritoriul Ungariei. În anul 2019, însă, Ungaria și-a deschis spațiului aerian, pentru Rusia, care a transportat armament în Serbia, în pofida sancţiunilor impuse de UE, după invadarea Crimeii.

Oficialul ungar justifică această decizie prin faptul că nu-și asumă riscul unor atacuri ale armatei ruse, după ce liderul de la Kremlin a amenințat că cei care vor ajuta Ucraina în acest război vor trebui să suporte consecințele.

„Nu vom autoriza transferul de armament letal pe teritoriul Ungariei. Aceste transporturi pot deveni cu uşurinţă ţinte ale atacurilor militare”, a declarat Peter Szijjarto.

„Sarcina noastră cea mai importantă este să garantăm securitatea ţării şi a populaţiei ungare, astfel că nu trebuie să fim implicaţi în războiul care se derulează de cealaltă parte a frontierei”, a argumentat ministrul de Externe de la Budapesta.

După atacurile devastatoare ale forțelor armate ruse în Ucraina, Uniunea Europeană a decis să finanţeze şi să faciliteze transferul de echipamente militare spre Ucraina, în contextul conflictului militar cu Rusia.

„Structurile de apărare ale Uniunii Europene în acţiune pentru susţinerea Ucrainei. Vom facilita furnizarea de asistenţă militară din Uniunea Europeană spre Ucraina. Ucraina democratică va prevala”, a afirmat sâmbătă Charles Michel, preşedintele Consiliului European.

La rândul său, Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene, a declarat duminică, în contextul reuniunii Consiliului UE, că Bruxellesul va intensifica susţinerea pentru Ucraina şi sancţiunile împotriva Rusiei.

„Pentru prima dată, Uniunea Europeană va finanţa achiziţionarea şi livrarea de armament şi alte echipamente pentru o ţară care este vizată de un atac. Acesta este un moment crucial”, a afirmat Ursula von der Leyen.

Viktor Orban, loial „suveranului” Vladimir Putin

Este foarte cunoscută relația de prietenie între premierul ungar Viktor Orban și președintele rus Vladimir Putin.

Nu o singură dată Viktor Orban a criticat deschis UE, dar și a ignorat în mod demonstrativ unele decizii luate de Uniune. De multe ori deciziile luate de premierul ungar au fost în comun acord cu voința și interesele liderului Federației Ruse.

În anul 2019, Ungaria a acceptat folosirea spațiului său aerian de către Rusia pentru transportarea de armament în Serbia, în pofida sancţiunilor impuse de UE.

Premierul ungar, Viktor Orban, a ignorat normele impuse de UE, încălcând astfel regimul de sancțiuni impusFederației Ruse de către UE.

Ca urmare, cu sprijinul Ungariei, Moscova a livrat Serbiei zece mașini de patrulare și de recunoaștere, o parte din elementele celor 30 de tancuri Т-72 și a celor 30 de mașini blindate BRDM-2 pentru misiuni de patrulare și recunoaștere.

Președintele Serbiei, Alexandar Vucic, și-a exprimat ulterior recunoștința față de președintele rus, Vladimir Putin, pentru consolidarea forțelor militare ale țării sale cu tancuri de luptă și cu vehicule blindate.

„Cel mai important pentru noi este faptul că am reușit să transportăm eleemntele de tehnică militară în Serbia. Cum și în ce mod au ajuns acestea, nu ne priveşte”, a menționat Vucic, referitor la „ocolirea” sancțiunilor.

Trebuie menționat că, pe 26 iulie 2019, MAE al României a declarat că nu poate permite accesul transportului, din cauza sancțiunilor introduse la adresa Federației Ruse. După anexarea Crimeii la Rusia în 2014, UE a introdus un embargou asupra comerțului cu armament ce vizează Rusia, precum și la exporturile de mărfuri şi produse cu dublă utilizare, care pot fi utilizate atât în scopuri civile cât și militare.

Așadar, respectând deciziile UE, România a blocat anterior transportul de armament rusesc pe Dunăre, din cauza embargoului.

Belgradul a acuzat atunci Bucureștiul, că a blocat transportul militar rusesc, care urma să fie transportat din Rusia pe Dunăre către Serbia.

Gergely Gulyás, şeful de Cabinet al premierului Viktor Orban a motivat decizia de a facilita transportul de armament rusesc în Serbia, prin faptul că, marfa nu era transportată de o aeronavă militară, ci de una civilă, care nu necesita un acord special de tranzit.

„Evident că am fost informați că o aeronavă civilă va survola spațiul aerian al Ungariei, conform protocolului de informare, care prevede doar confirmarea”, a afirmat Gergely Gulyás. Acesta a mai adăugat că avionul rusesc a survolat şi spațiul aerian al Poloniei și Slovaciei.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *