Scandalul „Măști pentru maghiari”, varianta 2022: Ungaria va ajuta doar etnicii maghiari din Ucraina

Árpád János Potápi, secretar de stat ungar pentru politici naţionale al Cancelariei prim-ministrului, a afirmat, marți, că Ungaria va începe o campanie de ajutorare pentru cei aflaţi în dificultate în Ucraina.

Secretarul de stat a spus că războiul din ţara vecină este motiv de profundă îngrijorare. În acelaşi timp, este bine să vezi că nu numai Ungaria, ci întregul Bazin Carpatic şi chiar maghiarii din diaspora şi-au unit eforturile pentru a-i ajuta pe maghiarii din Transcarpatia şi pe refugiaţii din Ucraina, a adăugat el.

Potrivit oficialului maghiar, după ce s-a consultat cu liderii comunităţilor maghiare din străinătate – László Brenzovics, Hunor Kelemen, István Pásztor, Krisztián Forró, Ferenc Horváth şi Róbert Jankovics – a reuşit să intre în contact cu preşedinţii regionali ai Consiliului Diasporei Maghiare.

Astfel, s-a luat decizia de a coordona campaniile şi acţiunile de ajutorare desfăşurate în afara graniţelor Ungariei.

Fondurile primite din donaţii de peste hotare vor fi direcţionate către programul de ajutor lansat de guvernul ungar cu numele “Pod pentru Transcarpatia”, iar donaţiile materiale vor fi distribuite celor aflaţi în nevoie prin Consiliul Naţional de Coordonare Umanitară, a precizat secretarul de stat.

El a subliniat că scopul este ca ajutorul să ajungă cât mai rapid şi cât mai eficient la cei care au nevoie de el.

Niciun maghiar din Transcarpatia şi niciun ucrainean aflat în necaz nu este singur. Cu toţii pot conta pe Ungaria şi pe naţiunea maghiară în orice moment, a declarat Árpád János Potápi.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *