Suedia și Finlanda vor în NATO. Rusia se opune – „Ar avea consecințe militare și politice grave”

După invazia Ucrainei de către Rusia, Suedia și Finlanda su considerat că este necesar să adere la NATO pentru a-și întări granițele și a avea siguranța protecției militare din partea aliaților.

În acest context, premierul suedez, Magdalena Andersson, a făcut cunoscut că guvernul său doreşte să consolideze capacităţile militare ale ţării şi să accelereze reînarmarea acesteia deja în curs.

„Capacităţile defensive ale Suediei trebuie întărite, reînarmarea trebuie accelerată. Suedia trebuie să aibă o apărare puternică”, a declarat Magdalena Andersson.
Premierul suedez a anunţat că guvernul va creşte în continuare cheltuielile sale militare.

„Nu suntem sub ameninţarea directă a unui atac, dar nivelul general de ameninţare a crescut”, a subliniat oficialul.

De la sfârşitul Războiului Rece, Suedia şi-a redus constant cheltuielile militare. Parlamentul a fost de acord să pună în discuţie această politică doar după ce Moscova a anexat Peninsula Crimeea în 2014.

Suedia a reintrodus serviciul militar obligatoriu în 2017.

Amenințarea Rusiei

Purtătorul de cuvânt Maria Zakharova a ţinut un briefing, în cadrul căruia a declarat că aderarea Suediei şi Finlandei la NATO va duce la consecinţe grave, iar Rusia trebuie să răspundă.

„Toate statele membre OSCE, inclusiv Finlanda și Suedia, au reafirmat principiul că securitatea unei țări nu poate fi construită în detrimentul securității altora.

Evident, aderarea Finlandei și Suediei la NATO, care este în primul rând o alianță militară, ar avea consecințe militare și politice grave, ceea ce ar impune țării noastre să răspundă”, a declarat Maria Zakharova.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *