Ungaria a schimbat regulile de intrare în țară a ucrainenilor. Cei care au fugit de război și nu au pașaport rămân în România

Ungaria a restricţionat, începând de miercuri după-amiaza, 2 martie 2022, intrarea refugiaţilor ucrainieni dinspre România, suspendând în cazul lor aplicarea regulamentului pentru cazuri umanitare şi solicitându-le paşaport biometric, permis de şedere ori viză Schengen documente pe care, evident, majoritatea nu le au.

Informarea a fost transmisă miercuri, la prânz, de şeful Căpităniei de poliţie Hajdú-Bihar şi către reprezentanţii ITPF Oradea, menţionându-se că la punctele de frontieră subordonate căpităniei li se va permite intrarea persoanelor din state terţe, adică din state ce nu sunt în Uniunea Europeană, doar cu respectarea Regulamentului UE 399 din 2016 şi care impune prezentarea paşapoartelor biometrice, a unui permis de şedere într-un stat UE sau a vizei Schengen.  

György Bakondi, consilierul principal pe probleme de securitate al premierului Viktor Orbán, a spus că Ungaria a ajuns în decurs de câteva zile, pe locul 2, după Polonia, în topul destinaţiilor refugiaţilor ucraineni, cu 104.000 persoane sosite din Ucraina, dintre care “peste 80 000 şi-au părăsit ţara din cauza pericolelor cauzate de război”. 
În prezent, în punctele de trecere a frontierei de la granița cu Ungaria se înregistrează un timp de așteptare ridicat, ca urmare a faptului că un număr foarte mare de autoturisme, persoane și automarfare se prezintă pentru efectuarea controlului de frontieră la ieşirea din România.

România primește toate persoanele care fug de războiul din Ucraina, iar cei care nu au pașaport pot solicita azil.

Mare parte dintre cei care ajung în România pleacă însă în alte țări, unde au rude, prieteni, cunoștințe.

În prezent sunt cozi imense de mașini la punctele de trecere a frontierei din vestul țării, pe sensul de ieșire. La Nădlac II timpul de așteptare este de 2 ore și jumătate, iar la Petea, Borș, Valea lui Mihai, de 1 oră și jumătate.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *