Bogdan Aurescu: „Crearea Grupului de Luptă NATO din România este prioritară”

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu a transmis, de la Bruxelles, unde are loc reuniunea extraordinară a miniştrilor Afacerilor Externe din statele membre NATO, că trebuie accelerată, cât mai repede posibil, crearea Grupului de Luptă NATO din România.

La reuniune mai iau parte Finlanda, Suedia şi UE, unde se discută despre situația conflictului armat  dintre Rusia și Ucraina.

„Din punctul de vedere al României, cel mai important punct de pe agendă este răspunsul pe care NATO trebuie să îl aibă faţă de agresiunea Rusiei în ceea ce priveşte consolidarea consistentă a posturilor de descurajare şi apărare pe Flancul Estic.

Pentru noi, este foarte important să fie accelerată, cât mai repede posibil, crearea Grupului de Luptă din România, care va fi condus de Franţa, în calitate de naţiune-cadru”, a afirmat Bogdan Aurescu, potrivit unui comunicat al MAE.

Potrivit ministrului de Externe român, situaţia actuală regională este diferită faţă de cea din urmă cu opt ani.

„Trebuie să restructurăm postura pentru a ne adapta la ceea ce Rusia face în Ucraina şi în Belarus, deoarece, în acest moment, Belarus a devenit un alt cartier militar al Rusiei şi în acelaşi timp trebuie să avem în vedere prezenţa militară rusă din Ucraina.

Este o situaţie complet diferită de cea din 2014, când Rusia a ocupat ilegal Crimeea şi apoi şi-a construit prezenţa militară acolo. Atunci, doar Crimeea a fost ocupată, aşa că trebuie să conştientizăm această nouă realitate şi să ne adaptăm la ea”, a arătat ministrul Aurescu.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *