Se fac angajări la stat. Vezi unde și care sunt condițiile

După ridicarea stării de alertă și a majorității restricțiilor impuse de pandemia de coronavirus, Ministerul Sănătății și Ministerul Afacerilor Interne (MAI) au anunțat că fac angajări.

Astfel, posturile ocupate pe perioadă determinată în timpul stării de alertă vor fi vacantate, iar autoritățile propun ca persoanele care le-au ocupat să fie angajate permanent, cu condiția participării la un examen organizat în acest sens.

Mai exact, prin proiectul de lege propus pentru adoptare la votul decizional din Parlament, cel al deputaților, apare acum reglementarea ocupării definitive a posturilor pe care s-au făcut angajări temporare, în perioada stării de alertă, fără concurs.

În prezent sunt mii de posturi din domeniul sanitar, cel al asistenței sociale sau din cadrul MAI ce sunt ocupate temporar, doar pe perioada stării de alertă, iar ridicarea acesteia va însemna vacantarea lor, ceea ce ar face dificilă continuarea activității unităților angajatoare.

Trecerea de la un contract de muncă pe perioadă determinată la unul pe perioadă nedeterminată se va putea face, potrivit proiectului, prin participarea la un examen, ce va trebui organizat de angajator anterior încetării contractului individual de muncă sau a raportului de serviciu pe perioadă limitată.

În plus, potrivit avocatnet.ro, la examenul organizat pentru încadrarea în postul ocupat pe durată determinată vor putea participa și medicii angajaţi în structurile nou-create în perioada stării de alertă, în scopul tratării bolnavilor de COVID-19.

De asemenea, la examen va putea participa și personalul contractual din direcțiile de sănătate publică şi serviciile de ambulanță.

Modalitatea de organizare şi desfășurare a examenului de încadrare pe postul ocupat temporar va trebui stabilită prin ordin de ministru, în cel mult 30 de zile de la aplicarea acestor reguli.

Totodată, prin proiect se va prelungi și termenul de la care numirile făcute și contractele încheiate în perioada stării de alertă vor înceta. Mai exact, termenul va fi de 90 de zile de la data încetării stării de alertă, nu de 30 de zile, așa cum stabilește acum Legea 55/2020.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *