Mesajul transmis de Vladimir Putin lui Emmanuel Macron, după două ore de convorbiri telefonice. „ Este foarte hotărât să-şi atingă obiectivele”

La încheierea unei convorbiri telefonice de o oră şi 45 de minute președintele francez Emmanuel Macron a spus despre Vladimir Putin că-şi „va atinge obiectivele” în Ucraina, „fie prin negocieri, fie prin război”.

Potrivit președintelui francez, Putin este “foarte hotărât să-şi atingă obiectivele”, printre care “ceea ce preşedintele rus numeşte ‘denazificarea’ şi neutralizarea Ucrainei”, dar şi recunoaşterea independenţei peninsulei ucrainene Crimeea, anexată ilegal de Rusia în 2014, şi a provinciei Donbas (din estul Ucrainei), cerinţe care sunt – potrivit Parisului – “inacceptabile pentru ucraineni”.
Cei doi au vorbit și despre atacul armat rus asupra centralelor nucleare ucrainene, despre care Putin a afirmat că
„nu a fost în intenţia sa” să atace aceste obiective.

„Preşedintele Putin a declarat că nu a fost în intenţia sa să efectueze atacuri asupra acelor centrale. El a mai spus că este gata să respecte normele AIEA (Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică – n.r.) pentru protecţia centralelor”, după bombardarea, în noaptea de 3 spre 4 martie, a centralei nucleare ucrainene de la Zaporojie, cea mai mare din Europa.

Chiar și despre atacul asupra civililor
Vladimir Putin a negat, dând vina pe armata ucraineană.

Preşedintele francez i-a răspuns lui Putin că “armata care atacă este armata rusă” şi că nu are “motive să creadă că armata ucraineană îi pune pe civili în pericol”.

Totodată, Macron i-a spus lui Putin că este îngrijorat cu privire la un atac iminent asupra oraşului ucrainean Odesa, a pledat pentru importanţa găsirii unei soluţii negociate la criza ucraineană şi pentru protejarea instalaţiilor nucleare ucrainene.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *