Premierul britanic, Boris Johnson, are un „plan de acțiune” pentru ca războiul din Ucraina să eșueze. Ce conține acesta

Boris Johnson, premierul Marii Britanii va lansa un apel comunităţii internaţionale la reînnoirea „efortului său concertat” împotriva Moscovei, prin intermediul unui „plan de acţiune în şase puncte”, pe care urmează să-l prezinte duminică.

„Preşedintele rus Vladimir Putin trebuie să eşueze şi trebuie să ne asigurăm că eşuează în acest act de agresiune”, a declarat prim-ministrul în comunicat.

„Nu este suficient să ne exprimăm sprijinul pentru ordinea internaţională bazată pe reguli, trebuie să o apărăm împotriva unei tentative durabile de a rescrie regulile prin forţa militară”, a adăugat el.

În acest scop, Boris Johnson va avea o întrevedere luni la Downing Street, separat, apoi în cadrul unei întâlniri trilaterale, cu omologii săi canadieni, Justin Trudeau, şi cu olandez, Mark Rutte.

Marţi, îi va primi la Londra pe liderii grupului de la Visegrad (V4) din care fac parte Ungaria, Polonia, Cehia şi Slovacia.

Planul de acţiune prevede mobilizarea unei coaliţii umanitare internaţionale pentru Ucraina, susţinerea capacităţii acestei ţări de a se apăra, “maximizarea” presiunii economice împotriva regimului rus, prevenirea “normalizării insidioase” a ceea ce Rusia face Ucrainei, continuarea căii diplomatice pentru a obţine dezescaladarea şi lansarea unei “campanii rapide” pentru a consolida securitatea în zona euro-atlantică.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *