Premierul ungar Viktor Orban și-a dat arama pe față. „Oricine crede că NATO ne va proteja se înșeală”

Dovezile de loialitate ale premierului ungar Viktor Orban față de dictatorul de la Kremlin sunt evidente chiar și în condițiile în care întreg mapamondul condamnă decizia criminală a lui Vladimir Putin de a declanșa războiul din Ucraina.

Considerat calul troian al Rusiei în NATO și UE, liderul FIDESZ, partidul de guvernământ din Budapesta, a declarat într-un interviu pentru postul național de radio că „Oricine crede că NATO ne va proteja se înșeală”.

Totodată, Orban a criticat și Uniunea Europeană pentru gestionarea crizei refugiaților de război, fără să explice însă care ar fi erorile UE.

În legătură cu sancțiunile UE la adresa Rusiei, Viktor Orban de multe ori a încercat stoparea acestora, iar acceptarea lor în ultimă instanță s-a făcut ca urmare a unui joc politic duplicitar.

Această duplicitate a lui Viktor Orban a fost de multe ori criticată chiar și de opoziția maghiară, iar dovezi în acest sens sunt nenumărate.

În urmă cu câteva zile, mai mulți membri ai organizației de tineret a partidului maghiar de opoziție Momentum au scris cu vopsea pe trotuarul din fața televiziunii publice maghiare MTVA mesajul „Fabrică de propagandă rusă”.

Tinerii au protestat astfel față de tonul pro-rus al relatărilor de la televiziunea publică maghiară, controlată de guvernul lui Viktor Orban, el însuși văzut drept ”calul troian” al Rusiei în NATO și UE.

Televiziunea publică maghiară a fost aspru criticată în Ungaria pentru faptul că preia literalmente propaganda rusă în contextul războiului din Ucraina. Un europarlamentar de opoziție l-a întrebat public pe șeful televiziunii, Dániel Papp, dacă a fost plătit de Kremlin pentru a le servi interesele.

În acest context, ambasadoarea Ucrainei la Budapesta a avut vineri o izbucnire dură la adresa premierului Viktor Orban, după ce șeful guvernului de la Budapesta a inventat termenul de ”pace strategică” pentru a-și justifica susținerea pentru Rusia și decizia de a nu permite pe teritoriul Ungariei accesul armelor letale destinate Ucrainei.

„Pacea voastră strategică va fi doar în mormânt!, a spus ambasadoarea Nepop Ljubov.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *