Lupta serviciilor și moartea suspectă a lui Denis Kireev, zis „Bine”. Împușcat ca trădător sau mort la datorie?

Denis Kireev, a fost până zilele trecute, unul dintre cei mai controversați oameni ai momentului, iar moartea lui a fost subiectul de primă pagină a multor publicații din Ucraina, Rusia și Europa.

În cursul zilei de ieri, 5 februarie, mai multe publicaţii mass-media ucrainene au relatat ca unul dintre negociatorii ucraineni care au participant la discuțiile cu negociatori ruși, pe numele său Denis Kireev, ar fi trădat interesele Ucrainei. Ulterior, acesta ar fi fost arestat de ofițerii Serviciului Ucrainean de Securitate (SBU) și apoi împușcat de aceştia.

Numai că, un alt serviciu ucrainean de intelligence a venit cu o scurtă reacţie la informaţiile apărute în mass-media, lăsând să se înţeleagă că oficialul era în slujba sa şi că a murit la datorie. În tot acest timp, publicaţii propagandistice ruse au exploatat acest subiect, vrând să deterioreze imaginea serviciilor ucrainene de informaţii.

Totuși, în spaţiul public nu existau informaţii oficiale despre circumstanțele cazului, nici despre detenție, nici despre crimă. 

De fapt, informația care a fost preluată de mass-media de pretutindeni, a aparținut deputatului ucrainean Oleksandr Dubinskii, fost membru al partidul președintelui Volodimir Zelenski, „Servitorul Poporului”, primul care a anunţat pe contul său de Telegram (o reţea de socializare rusă) că Denis Kireev, un membru al primei delegații ucrainene care a participat la negocierile cu ruşii, în oraşul Gomel din Belarus, a fost ucis în timpul detenției de către ofițerii SBU, fiind suspect de trădare.

Această informație a fost difuzată ulterior de publicația de propagandă pro-rusă Strana.UA. Jurnaliştii acestei publicaţii susţinând că oficialul ucrainean a fost împușcat în apropierea tribunalului Pechersk din Kiev, iar această informație ar fi fost confirmată de surse din cadrul forțelor de securitate. 

De menționat, că în anul 2021 Oleksandr Dubinskii a fost exclus din partidul președintelui Volodimir Zelenski, „Servitorul Poporului”, deoarece Statele Unite au pus numele acestuia pe o listă cu persoane sancţionate pentru presupuse interferențe în alegerile americane. Acesta a fost acuzat de participare la campania rusească de interferențe în procesul electoral american alături de o rețea a parlamentarului ucrainean pro-rus Andrii Derkaci.

Potrivit lui Dmitro Zolotukhin, fostul șef adjunct al Ministerului Politicii Informaționale al Ucrainei, ”campania de informare” despre asasinarea lui Kireev de pe Telegram este evident coordonată. 

„În aceste capturi de ecran, vezi canale telegrame care răspândesc știrile despre uciderea lui Kireev. Cel puțin 85% dintre ei sunt suspectați de colaborare cu GRU (n.a serviciul militar de informaţii) al Ministerului Apărării din Federaţia Rusă”, a scris Zolotukhin.

Pentru a se afla adevărul în toată această poveste extrem de alambicată jurnaliști de la publicația ucraineană Zaborona au început o investigație jurnalistică concretizată într-un articol, în care precizau că nu există date oficiale despre Denis Kireev, dacă a fost într-adevăr ucis, dacă a fost reținut sub suspiciunea de trădare, dacă reţinerea sa a fost făcută de ofițerii SBU sau de serviciile speciale ruse. 

’’Este foarte posibil ca inamicul (n.a. serviciile ruse de intelligence) să fi aruncat aceste informații în spațiul informațional ucrainean pentru a discredita forțele de securitate ucrainene’’, se precizează  în ancheta jurnalistica.

Cu toate acestea, întyr-un alt articol  publicat înaintea morţii lui Denis Kireev, se preciza că, atenţie, acesta ar fi lucrat pentru serviciile ruse de informații (FSB și GRU) – figurând sub pseudonimul operativ „Bine”.

Astfel se susţinea că din 2006, Kireev a furnizat date către Servicul rus de Informaţii (FSB) cu privire la achiziționarea de arme pentru forțele armate ucrainene şi, de asemenea, date despre schemele de îmbogățire a oligarhilor ucraineni.

Și pentru ca surpriza să fie și mai mare, pe 5 martie, Direcția Principală de Informații a Ministerului ucrainean al Apărării (GUR) a publicat pe mai multe reţele de socializare un scurt comunicat de presă în care precizează că Denis Kireev era angajatul lor și că a murit la datorie în timpul unei misiuni.

Ca o concluzie, trebuie menționat că,  serviciile de informaţii, indiferent de natura lor, occidentale sau neoccidentale, nu obişnuiesc să facă publice numele angajaţilor sau numele persoanelor cu care colaborează, chiar şi după moartea acestora. 

Ori, Kireev nu era un simplu cetăţean ucrainean, ci lucra de mai mulţi ani la cel mai înalt nivel în sistemul bancar  ucrainean de stat, dar de-a lungul carierei sale a trecut şi prin filialele unor bănci internaţionale care aveau sediu şi în Ucraina. 

Important de reținut este că, Kireev a fost în relații amicale cu actualul președinte al SBU, Ivan Bakanov. Cu toate acestea, nu se știe dacă își menținea legăturile cu acesta. 

Nu se știe cu exactitate nici cum s-a alăturat Kireev delegației ucrainene în primele discuții purtate cu Rusia privind încetarea focului în Ucraina și ce a făcut acesta acolo. 

Trebuie precizat că Kireev nu a fost reprezentat de biroul președintelui Volodimir Zelenski ca participant la discuții ţinute în oraşul belarus Gomel. Numele său nu era pe lista publicată de serviciul de presă al președintelui ucrainean, dar în fotografii și videoclipuri poate fi văzut la masa de lângă reprezentanții Kievului.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *