Stare de CRIZĂ în România. Decizie crucială a Guvernului

Guvernul pregătește un proiect de lege, care va fi aprobat de urgență în Parlament, în legătură cu modificarea legii pentru securitatea şi apărarea țării.

Acesta, potrivit inițiatorilor proiectului, nu va avea efecte asupra populaţiei, ci se referă la decizii de securitate şi apărare naţională.

Așadar, structuri ale MApN vor trece în subordinea forţelor armate străine staţionate pe teritoriul României sau a comandamentelor NATO.

Executivul a lucrat la un proiect de lege în aceste zile, proiect care prevede ca situația de criză să fie instituită la propunerea ministrului Apărării, avizată de premierul în funcție și introdusă printr-o hotărâre a Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT).

„Prin situație de criză în domeniul securității și apărării naţionale se înțelege situația în care societatea se confruntă cu mari dificultăți generate de apariția unuia sau mai multor incidente pe teritoriul național, la nivel regional sau internațional, sau de ameninţări, riscuri şi vulnerabilități prin care sunt grav perturbate sau ameninţate condiţiile de viaţă, sănătate şi mediu, proprietatea, stabilitatea politică, economică sau socială, ordinea publică, securitatea şi apărarea naţională, precum şi alte valori constituționale care impun adoptarea de măsuri specifice prin acțiunea unitară a autorităţilor şi instituţiilor statului român, pentru înlăturarea cauzelor, gestionarea efectelor și revenirea la starea de normalitate”, se arată în proiect.

Proiectul de lege urmează să fie adoptat săptămâna aceasta de către Executiv, în timp ce Parlamentul este pregătit să adopte proiectul în procedură de urgență.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *