După doi ani de zbucium, românii primesc vestea cea mare. Ultima zi de pandemie în România

Autoritățile române nu mai prelungesc starea de alertă, după doi ani de zile în care pandemia de coronavirus a făcut ravagii în România.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat deja, că starea de alertă impusă de pandemia de coronavirus nu va mai fi prelungită după data de 8 martie.

„Epidemia de COVID-19 se află pe o pantă accelerat descendentă la noi în ţară, iar valul 5 este aproape de a se încheia. Este momentul, deci, să luăm noi decizii legate de gestionarea acestei situaţii, decizii cu un impact major pentru viitor”, afirma Iohannis, după o şedinţă privind gestionarea epidemiei de COVID-19, la care au fost prezenţi premierul Nicolae Ciucă şi mai mulţi membri ai Guvernului.

România s-a aflat în stare de alertă sanitară timp de aproape doi ani, din 15 mai 2020 şi până pe 8 martie 2022.
După doi ani, bilanţul COVID-19 numără, conform datelor furnizate luni de Grupul de Comunicare Strategică, 63.993 de persoane diagnosticate cu infecţie cu SARS-CoV-2 care au decedat în România.

Până luni, pe teritoriul naţional au fost înregistrate 2.771.449 de cazuri de infectare cu noul coronavirus, dintre care 114.557 ale unor pacienţi reinfectaţi, testaţi pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare. Potrivit GCS, 2.594.194 de pacienţi au fost declaraţi vindecaţi.
Odată cu ridicarea stării de alertă, vor fi eliminate şi o serie de măsuri care au fost în vigoare până acum, Ministerul Sănătăţii urmând să gestioneze în continuare evoluţia epidemiei de COVID-19.

La mijlocul săptămânii trecute, Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii a anunţat că masca nu va mai fi obligatorie în spaţiile deschise, că în spaţiile închise va exista o recomandare privind purtarea acesteia, că oamenii vor putea să meargă la restaurant sau la mall fără certificat Covid şi că se vor putea organiza din nou evenimente private.

În privinţa evenimentelor culturale şi sportive derulate cu un număr mare de participanţi în rândul spectatorilor, ministrul Sănătăţii specifica faptul că ar trebui, ca în primă fază după ridicarea stării de alertă, acestea să se desfăşoare doar cu participarea spectatorilor în limita a 50% din capacitatea spaţiului respectiv.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *