Patru elicoptere ucrainene au aterizat în România. Explicațiile Ministerului Apărării Naționale

Azi, 8 martie, pe Aeroportul Internaţional din Iaşi au aterizat patru elicoptere ucrainene.

Ministerul Apărării a explicat de ce au intrat elicopterele în România.

 Potrivit MApN, cele patru aparate de zbor au solicitat și primit toate aprobările prealabile.

Tot MApN subliniază că nu e vorba de elicoptere militare înarmate.

Este vorba de patru elicoptere configurate pentru misiuni civile care vor fi reparate la Airbus Helicopters Romania, Brașov, în baza contractelor în vigoare.

„Autoritățile ucrainene au solicitat părții române aprobări diplomatice de survol cu destinația finală Ghimbav, jud. Brașov, pentru un număr de 4 elicoptere, în scopul efectuării operațiunilor de mentenanță la Airbus Helicopters România, potrivit contractelor în vigoare”, precizează MApN.

„Aeronavele în discuție sunt configurate pentru executarea misiunilor civile, nefiind înarmate. Pentru aceste elicoptere au fost depuse astăzi, 8 martie, planuri de zbor în sistemul de trafic aerian civil, aeronavele aterizând deja pe aerodromul Iași, pentru escală tehnică, urmând să își continue deplasarea către destinația finală”, a mai transmis Ministerul Apărării Naționale.

Zilele trecute, purtătorul de cuvânt rus Igor Konașenkov  afirma că: „Folosirea rețelelor de aeroporturi sau aerodromuri ale altor țări pentru a găzdui aeronave militare ucrainene și utilizarea lor ulterioară împotriva forțelor armate ruse poate fi considerată ca o implicare a acestor state într-un conflict armat”.

Cetățeni din Azerbaidjan refugiați din Ucraina

Ambasadorul Azerbaidjan-ului din România a ajuns la Iaşi pentru a discuta despre problema privind repatrierea câtorva zeci de cetăţeni din ţara respectivă care au plecat din Ucraina prin Republica Moldova.

„43 de azeri au dormit în această noapte în terminalul T1. Pentru patru bebeluşi şi mămicile lor am aranjat să doarmă în cele două autorulote pe care le-au pus la dispoziţie la aeroport. Zborul de repatriere de astăzi spre Azerbaidjan a fost anulat.

Nu au vrut să plece spre gara, au rămas la aeroport, pentru a se întâlni în această dimineaţă cu un reprezentant al ambasadei. Sper să vină şi să găsim o soluţie pentru ei de a fi repatriaţi.

Am comunicat cu acest grup cu ajutorul unui alt azer refugiat, venit acum două zile cu familia la aeroport, a găsit cazare în Valea Lupului, iar acum s-a oferit să fie voluntar”, a transmis Romeo Vatră, directorul Aeroportului Internaţional din Iaşi.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *