Pierderi uriașe în aviația rusă. Armata ucraineană a reușit să doboare patru avioane rusești SU-34

De la începutul războiului și până în prezent s-au înregistrat pierderi uriașe atât din partea armatei ruse, cât și din partea Ucrainei.

După primele zile de război era clar că „operațiunea militară specială” rusă nu se va încheia cum a plănuit Kremlinul, printr-o operațiune fulger în care trupele ruse să captureze instalațiile militare esențiale ale Ucrainei și să schimbe puterea politică.

Rezistența Ucrainei a luat prin surprindere Federația Rusă, iar conflictul s-a transformat în unul cu pierderi mari de ambele părți.

După estimările Kievului, rușii au pierdut peste 300 de tancuri și peste 1.000 de blindate, dar și 48 de aeronave de luptă și aproximativ 80 de elicoptere. 

Ucrainenii au reușit să doboare 4 avioane Su-34

În lupta de ocupație a rușilor au fost scoase la „bătaie” noile avioane Su-34, considerate de Moscova bombardiere de front de generația 4 ++.

Ministerul Apărării de la Kiev a acuzat totodată că Rusia a folosit aeronave Su-34 pentru a bombarda obiective civile.

Su-34 este un avion supersonic de vânătoare și bombardament. Acesta face parte din generația 4++ și este capabil să îndeplinească misiuni în mod independent, fără sprijinului aerian al avioanelor de vânătoare.

Avionul Su-34 a fost dezvoltat de compania Sukhoi, parte a Corporației întrunite constructoare de aeronave, și a început să fie produs în serie în anul 2005. Acesta este destinat pentru distrugerea obiectivelor terestre și a țintelor aeriene ale adversarului, în orice condiții meteorologice, pe timp de zi sau de noapte.

Aeronava dispune de rachete dirijate cu rază lungă de acțiune din clasele aer-sol și aer-aer. Viteza de zbor este de până la 1.900 de kilometri pe oră, iar autonomia de 4.000 de kilometri. Avionul, cu un echipaj format din doi militari, poate primi la bord o încărcătură de luptă de până la opt tone.

În vara anului 2020, Ministerul rus al Apărării și compania Sukhoi au încheiat un contract privind achiziționarea, în perioada 2021-2022, a 20 de avioane de tip Su-34 în versiunea Su-34M.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *