Protecțiile improvizate ale blindatelor ruse nu au putut anihila „Sulițele” ucrainene

Tanc distrus în Ucraina. Dispozitivul de protecție a eșuat în protejarea armei și a echipajului invadator

Rachetele „Sulița” (Javelin) și Arma Antitanc Ușoară de Nouă generație (NLAW) nu au înregistrat eșecuri în fața contrucțiilor metalice pe care armata rusă le plasase deasupra tancurilor sale și despre care se credea că ar putea transforma o lovitură mortală într-o zguduitură schiloditoare, aplicată asupra unui blindat greu.

Invențiile americane (Sulița/Javelin) și anglo-suedeze (NLAW) s-au dovedit totuși eficiente și au reușit să distrugă valoroasele tancuri ale Forțelor Armate ale Federației Ruse, după cum a demonstrat-o experiența frontului și imaginile suprinse de Ministerul ucrainean al Apărării.

Tancuri rusești cu echipamentele de protecție, surprinse înainte de invadarea statului ucrainean. Foto: forbes.com

 În special tancurile de origine sovietică, model T-72 prezintă vulnerabilități în partea superioară, fapt pentru care inginerii ruși au improvizat și au construit sisteme menite să le protejeze, fără succesul scontat.

Generalul-locotenent (în rezervă) Alexandru Grumaz a subliniat că tancurile rusești T-72, au fost învinse de noile tehnologii.

„Ei au tancuri de generația a III-a, T-72 modernizate cu anumite echipamente precum de avertizare. Dar sistemele de rachetă Javelin sunt atât de performante încât (…) pur și simplu le aruncă în aer turela”, a precizat generalul Alexandru Grumaz, la o emisiune a DC News TV.

Generalul român a explicat că rachetele antitanc Javelin dispun de sistem „trage și fugi” (fire and forget). Datorită acestor sisteme, după ce lansează racheta spre țintă, soldatul care utilizează sistemul antitanc se poate retrage și ascunde. El nu mai e nevoit să ghideze racheta. Aceasta urcă pe verticală și ulterior lovește turela.

Ucraina susține că ar fi reușit, de la începutul invaziei ruse pe 24 februarie 2022, să distrugă aproximativ 430 de tancuri ale forțelor ruse invadatoare. Imaginile promovate de ucraineni demonstrează distrugerea a zeci de tancuri T-72 modernizate, de către Armata Ucrainei.

Ucraina a primit din partea partenerilor NATO, inclusiv SUA, înainte de invazia Rusiei, mii de sisteme Javelin care s-au dovedit esențiale în rezistența în fața agresiunii fără precedent după cel de-al Doilea Război Mondial declanșată de Rusia. 

Pe lângă Javelin, sistemele NLAW, primite din partea Marii Britanii, au jucat și ele un rol decisiv până acum în stoparea tehnicii grele a invadatorului rus.

Ileana Kiss

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *