România redeschide o cale ferată abandonată, pentru a ajuta refugiații ucraineni și autoritățile Republicii Moldova. Zorleni – Fălciu – Frontieră, din nou vie

Acțiunile de curățare și repu.nere în funcțiune. Foto: Loredana Ciobanu, Agerpres

O linie CFR, închisă din anul 2015, pe care se află și o valoroasă stație CFR (7,8 milioane de lei a cheltuit statul român, în 2011, pentru modernizarea Stației CFR Fălciu, din județul Vaslui) și prin care înainte de 1990 se făcea legătura pe calea ferată cu Republica Modova, a fost reparată și repusă în funcțiune, pentru a ușura povara fluxului de refugiați, creat de agresiunea rusă din Ucraina.

Referitor la acest eveniment, Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, a transmis, pe pagina sa de facebook: „Continuăm astfel eforturile concrete pentru sprijinirea persoanelor refugiate din Ucraina, care sosesc în România prin frontiera cu Republica Moldova”.

Potrivit acestuia, CFR a intervenit în regie proprie pentru a permite circulaţia în condiţii de siguranţă pe acest sector de cale ferată şi pentru repunerea în funcţiune a Haltei Fălciu.

Potrivit unui comunicat remis joi AGERPRES, linia de cale ferată Zorleni – Fălciu – Fălciu Frontieră este o linie feroviară care traversează râul Prut şi care asigură legătura directă cu Staţia CF Cantemir, punct feroviar de frontieră al Republicii Moldova.

„Prin redeschiderea liniei feroviare Zorleni – Fălciu – Fălciu Frontieră, în lungime de circa 60 de km, Compania Naţională de Căi Ferate CFR SA se aliniază eforturilor concrete ale României în preluarea şi gestionarea fluxului crescut de refugiaţi din Ucraina, care sosesc în ţara noastră, prin graniţele cu Republica Moldova”, se menţionează în comunicat.

Astfel, în contextul crizei umanitare din Ucraina şi a numărului mare de refugiaţi, care sosesc prin punctele feroviare de la graniţa cu Republica Moldova, redeschiderea şi crearea condiţiilor necesare reluării transportului de călători pe linia Zorleni – Fălciu Frontieră reprezintă în acest moment o măsură necesară în eforturile comune depuse de autorităţile locale şi centrale pentru descongestionarea fluxului crescut de refugiaţi şi reducerea presiunii de la celelalte puncte de frontieră cu Căile Ferate din Moldova.

„Pentru redeschiderea liniei de cale ferată Zorleni – Fălciu – Fălciu Frontieră, Sucursala Regională de Căi Ferate Iaşi a executat în regie proprie lucrările necesare pentru crearea condiţiilor în vederea realuării transportului feroviar, lucrări care au constat în înlocuirea de traverse, completarea cu material mărunt de cale şi piatră spartă, lucrări de consolidare a liniei, de defrişarea a vegetaţiei pe o suprafaţă totală de 144.000 mp, precum şi lucrări de asigurare a gabaritului de trecere în zona trecerilor la nivel”, se mai precizează în comunicat.

De asemenea, în clădirea Hm Fălciu au fost realizate lucrări de igienizare şi de salubrizare, lucrări desfăşurate cu sprijinul Primăriei Bogdăneşti, precum şi lucrări de repunere în funcţie a instalaţiilor sanitare şi electrice, inclusiv a sistemului de supraveghere video al sectorului Poliţiei de Frontieră.

„Menţionăm faptul că toate aceste demersuri, menite să asigure condiţiile necesare preluării tuturor persoanelor refugiate din Ucraina, întreprinse de Compania Naţională de Căi Ferate CFR SA în punctele feroviare de frontieră de tranzit cu Republica Moldova, din nordul şi nord-estul ţării, se aliniază eforturilor comune ale autorităţilor locale, centrale şi ale societăţii civile care s-au mobilizat în acţiuni concrete de sprijin umanitar şi de coordonare strânsă în depăşirea provocărilor cu care ne confruntăm în această perioadă”, se mai spune în document.

Podul peste Prut, din zona Fălciu, a fost scena unor acțiuni civice și în trecut

Potrivit CFR, în staţiile de cale ferată, la solicitarea primăriilor şi prefecturilor, au fost amenajate spaţii pentru refugiaţi, unde primesc hrană şi asistenţă, până la preluarea şi transportarea acestora în centrele special amenajate de autorităţile locale şi centrale.

Ileana Kiss

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *