Serviciul Britanic de Informații Militare: Invazia rusă, în majoritate oprită, pe toate fronturile

După ce a fost, timp de secole, stavilă în cale expansionismului rus, pentru ca apoi să cedeze o parte din Europa către Stalin, iar în anii din urmă s-a luptat cu Federația Rusă, care a orchestrat pe teritoriul britanic incursiunil ale spionilor săi, în acțiuni de otrăvire cu poloniu și Novicioc, Marea Britanie urmărește invazia rusă din Ucraina, sprijinind statul invadat. Ofițerii de informații ai Armatei Britanice afirmă că în ultimele zile trupele ruse au suferit pierderi grele și nu au putut înainta, în plan terestru, aerian sau naval.

„Rezistenţa ucraineană rămâne fermă şi bine coordonată”, a anunţat Ministerul Apărării britanic. ”Vasta majoritate a teritoriului ucrainean, inclusiv toate oraşele mari, rămân în mâinile ucrainenilor”, a adăugat ministerul.

Cartierul general al armatei ucrainene a afirmat miercuri că Rusia a pierdut până la 40% din forţele de invazie. Unităţi ruse fie au fost nimicite, fie şi-au pierdut capacitatea de luptă, arată un ordin de zi, fără a oferi detalii.

Autorităţile de la Moscova afirmă că acţiunile din Ucraina nu au scopul de a ocupa un teritoriu, ci de a „demilitariza” şi de a „denazifica” ţara vecină. Rusia îşi defineşte acţiunile din Ucraina prin sintagma „operaţiune militară specială”, pentru a justifica încălcarea tuturor regulilor și tratatelor internaționale, inclusiv invadarea unui stat, fără a declara anterior război acestuia.

Ileana Kiss

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *