Val de ură al unor maghiari din România, împotriva liderului Opoziției, Marki-Zay Peter

Afiș vandalizat al lui Marki-Zay Peter. Foto: Beliczay Laszlo

Un comentariu postat pe pagina de facebook a unui site din România, ce anunța iminenta vizită a contracandidatului lui Viktor Orban, la funcția de prim-ministru al Ungariei, afirma că Marki-Zay Peter ar trebui să aducă cu sine, în România, și „o covată, pentru mațele lui”, o amenințare cu moartea lasantă de unul dintre susținătorii fanatici ai coaliției Fidesz-KDNP, aflată la guvernare la Budapesta.

Candidatul opoziției la funcția de premier la alegerile ce vor avea loc pe 3 aprilie 2022, în Ungaria, Marki-Zay Peter, a fost puternic boicotat înainte a sosi la Cluj-Napoca, unde, marți, 22 martie, a organizat o întâlnire cu un grup de tineri, la localul „Planetarium Café”,relatează actualdecluj.ro

„Domnul Marki-Zay Peter va ajunge la noi cu un gup de tineri susținători, iar pe lângă aceștia, la noi s-au mai înregistrat 70 de tineri și 15 reprezentanți ai presei maghiare”, a declarat Mostis Gergo,  administratoul cafenelei, pentru actuadecluj.ro.

Mostis a relatat că, în conexiune cu vizita contracadidatului lui Viktor Orban, pe 17 martie, persoane neautorizate i-au spart contul de Facebook și au șters pagina „Planetarium Cafe”. „După aceea, poza mea de profil a fost înlocuită și cu o fotografie extrem de obscenă, pentru care pagina de Facebook a fost dezactivată automat, pentru de 30 de zile”, a relatat Mostis Gergo.

Pentru ca informația despre dezbaterea lui Marki-Zay Peter să ajungă totuși și la comunitatea maghiară din județul Cluj, Mostis Gergo a apelat la deținătorul paginii de facebook „Clujul Civic”, urmărită de peste 13.500 de utilizatori.

„Eu nu sunt implicat în niciun fel în organizarea acestei dezbateri la Cluj, însă m-a șocat cât de mult a fost boicotat evenimentul, de aceea am răspuns pozitiv când am fost solicitat să fie difuzat pe Clujul Civic”, a comentat activistul civic Szakats Istvan, administratorul paginii.

Valurile de ură față de Marki-Zay Peter, dinspre unii maghiari , din Ungaria sau România, au mers până într-acolo încât au distribuit pe Facebook imaginea liderului politic maghiar sugerând că acesta ar semăna, fizic, cu Nicolae Ceaușescu.

Campanie de discreditare, pusă în mișcare față de Marki-Zay Peter. Sursa: facebook

ecent, opt lideri UDMR au semnat o scrisoare, în care acuzau opoziția din Ungaria de lipsa de implicare în problemele comunității maghiare din România, răspunzând negativ la intenția lui Péter Márki-Zay de a veni în vizită, în campania electorală.

Opoziției din Ungaria i se reproșează organizarea referendumului din 5 decembrie 2004, când cetățenii Ungariei s-au declarat împotriva acordării cetăţeniei ungare maghiarilor de peste graniţe, dar și lipsa de reacție în cazurile de așa-zisă persecutare a mai mulți reprezentanți ai minorității, de către DNA.

Scrisoarea a fost semnată de preşedinţii Consiliilor Judeţene din Harghita, Covasna, Mureş şi Satu Mare (Borboly Csaba, Tamas Sandor, Peter Ferenc şi Pataki Csaba), precum şi de primarii municipiilor de reşedinţă din aceste judeţe, Attila Korodi (Miercurea Ciuc), Antal Arpad (Sfântu Gheorghe), Soos Zoltan (Târgu-Mureş) şi Kereskenyi Gabor (Satu Mare).

În scrisoarea publicată în exclusivitate de portalul Szekelyhon.ro se preciza că reprezentantul legitim al comunităţii maghiare din Transilvania este Hunor Kelemen (președintele UDMR), iar dacă forţele de opoziţie din Ungaria sunt preocupate și vor să dea atenţie maghiarilor din Transilvania în cadrul campaniei electorale, atunci pe el trebui să-l contacteze mai întâi.

Liderul UDMR Cluj, Csoma Botond, a fost chestionat dacă este la curent cu prezența lui Marki-Zay Peter la Cluj Napoca, iar el a răspuns că nu știe nimc despre programul candidatului opoziției din Ungaria la Cluj Napoca și nici cine sunt invitații la dezbaterea acestuia de marți seara.

„Nu știu nimic, nu știu cine participă. Fiind o întâlnire într-o cafenea, cred că poate participa oricine”, s-a limitat să spună Csoma Botond.

Reamintim că alegerile parlamentare din Ungaria au loc în 3 aprilie cele mai importante șase partide opozante FIDESZ-ului, desemnându-l pe Péter Márki-Zay candidat pentru poziția de premier.

Peter Marki-Zay, în vârstă de 49 de ani, primar al unui orăşel din sudul Ungariei, catolic practicant, tată a şapte copii, fondatorul mişcării „O Ungarie pentru Toţi” (MMM) a fost selectat de opoziție, după o preselecție care a durat mai multe săptămâni.

Ileana Kiss

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *