Ideile care ucid. Misterul defenetrării în grup din Montreux: Familia credea teorii ale conspirației și își pregătise provizii impresionante

Teza sinuciderii colective este pusă pe primul loc de anchetatori, la o săptămână după căderea unei întregi familii franceze de la etajul al VII-lea al unei clădiri din centrul orașului Montreux, din Elveția. Membrii familiei victimă trăiau ca izolați de societate, fiind adepți a diferite teorii ale conspirației și „supraviețuitoriști”.

Ce s-a întâmplat în frumosul oraș Montreux, Elveția, unde cinci membri ai unei familii franceze au căzut de pe balconul lor, aflat la peste douăzeci de metri înălțime, joi, 24 martie 2022? Tatăl în vârstă de patruzeci de ani, soția lui, sora ei geamănă, o fetiță de opt ani, sunt cu toții trecuți la cele veșnice. Doar fiul adolescent, de șaptesprezece ani, a supraviețuit, însă și el este internat în stare de comă.

Potrivit primelor elemente ale anchetei, fiecare victimă a sărit de pe balcon, în cinci minute. Anchetatorii au găsit acolo o scară și nu au putut detecta nicio urmă de luptă. Potrivit lui Jean-Christophe Sauterel, purtătorul de cuvânt al poliției din Vaudoise, „avem o situație care ne face să favorizăm această pistă a sinuciderii colective”. „Niciun moment în care au avut loc faptele, nici vecinii, nici polițiștii care se aflau încă în clădire și cu atât mai puțin trecătorii care se aflau în stradă când oamenii au căzut, nu au auzit cel mai mic strigăt”, a spus purtătorul de cuvânt.

Teorii ale conspirației și delir de supraviețuitoriști

Este vizita a doi polițiști, cu puțin timp înainte de tragedie, cea care ar fi putut împinge familia la gestul necugetat? Membrii familiei au trăit izolat de societate, unii nefiind măcar înregistrați la autorități. Fiul a trebuit să fie educat acasă și exact asta a venit să verifice poliția.

„Investigatiile arată că avem de-a face cu o familie care a trăit aproape autarhic, cu foarte puține contacte sociale. Doar sora geamănă (a mamei) lucra afară. Pentru ceilalți nu am identificat activitate în aer liber”, adaugă Jean- Christophe Sauterel.

Ancheta desfășurată în Elveția a arătat că „de la începutul pandemiei, familia a fost foarte interesată de teoriile conspirației și privind supraviețuirea”. Membrii familiei adunaseră „un stoc impresionant de alimente de tot felul, foarte bine organizat, ocupând majoritatea încăperilor diferite ale apartamentului”. Aceste livrări importante de alimente îi surprinseseră pe vecini.

„Teama de amestec al autorităților în viața lor”, ar putea fi cea care a împins familia la sinucidere, se arată în comunicatul de presă al poliției din Vaudoise.

Ileana Kiss

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *