Sondajele arată că opoziția ar fi lipsită de șanse, dar rămâne de văzut, pentru că oameni sunt suspicioși și nu prea spun adevărul în sondaje, afirmă un cunoscut jurnalist ungar

Ziua de astăzi, 3 aprilie 2022, este ziua în care guvernul ungar și premierul Viktor Orban ar putea pierde puterea Deși sondajele arată un avans ușor al Fidesz, reușita Opoziției, care a reușit să realizeze unitatea, deși este formată din șase partide, indică faptul că scaunul Puterii s-ar putea prăbuși.

Tamas Maraczi, jurnalist la “Mandiner”, spune că sondajele arată o victorie cu un ușor avans al lui Orban și niciunul nu arată că opoziția ar avea o șansă, însă e de părere că rezultatul se va ști doar după numărarea voturilor, deoarece mulți oameni  sunt suspicioși și “nu prea spun adevărul în sondaje.”

La acesta se adaugă sistemul de vot proporțional din Ungaria, prin care voturile partidelor care nu intră în Parlament se redistribuie către celelalte. Pe de altă parte, de data aceasta va fi un singur tur de scrutin, deci electoratul trebuie să se decidă, spune Maraczi.

Jurnalistul explică și care sunt partidele aflate în cursă: “FIDESZ este puternic. E un partid de dreapta. Mai e o formațiune creștin democrată, apropiată de FIDESZ și șase partide principale pe partea cealaltă. Au aceeași platformă, astfel că nu pierzi voturile dacă votezi pentru socialiști sau extrema dreaptă. Candidează pe o listă așa că sunt unu la unu.”

Războiul din Ucraina a influențat și campania electorală din țara vecină. “Orban a admis deschis în ultima zi de campanie că au o strategie cum să adapteze campania la situația creată de război. La început FIDESZ  a mers foarte rău din cauza războiului, pentru că FIDESZ  are contracte de gaz, presa occidentală prezintă FIDESZ  ca pe un partid pro-rus, prieten al Rusiei, prieten al lui Putin, asta este eticheta pusă lui Orban, dar premierul a admis în ultimul discurs că acest război a venit într-un moment foarte prost. În mijlocul campaniei. Așa că au fost nevoiți să schimbe agenda campaniei, de la prezentarea realizărilor economice, politică externă etc la retorica din ultimele săptămâni, cu mesajul principal că Ungaria nu este parte a acestui război”, spune  Tamas Maraczi.

Sursa: stiri.tvr.ro

Ileana Kiss

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *