Curat murdar, coane Bărnică! Ministrul Tanczos Barna inaugurează campania „Curățăm România!”

Tanczos Barna la o acțiune de ecologizare a Răului Negru. Foto: covasnamedia.ro

Sub deviza „Vrem o țară fără deșeuri abandonate!” a fost inaugurată o campanie de curățare a locurilor în care se află deșeuri abandonate. Anunțul a fost făcut astăzi, 4 aprilie 2022, de Tanczos Barna, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor.

Odată declanșată, campania se va desfăşura de astăzi până pe 4 mai, deviza „Vrem o ţară fără deşeuri abandonate!” urmând să motiveze locuitori din numeroase sate și orașe.

„Zeci de sate şi oraşe, zeci de mii de astfel de locuri ne spun că nu mai putem să rămânem indiferenţi, că trebuie să ne pese şi trebuie să fim adulţii care le dăm copiilor noştri o altă educaţie, le dăm copiilor noştri alte sate, alte oraşe, unde nu mai vedem asemenea imagini. Probabil că sunt zeci de oraşe, zeci de municipii, unde lucrurile arată mai bine – şi sunt cu siguranţă milioane de români cărora le pasă. În ciuda acţiunilor de primăvară, de curăţenie, în oraşe sunt în continuare, în România, mii de localităţi unde nepăsarea duce la asemenea locaţii, la asemenea privelişti”, a declarat Barna Tanczos, la o conferinţă de presă în Bucureşti.

El a precizat că a decis să fie lansată o campanie naţională pentru a multiplica eforturile care sunt depuse în anumite localităţi de către unele ONG-uri, de „milioane de români care vor să schimbe faţa României”.

„Este un apel la implicare, este un apel din partea Ministerului Mediului, în primul rând către unităţile administrativ teritoriale (UAT), pentru că legislaţia spune foarte clar că gestionarea deşeurilor este atributul autorităţilor publice locale. Nu există nicio schimbare din acest punct de vedere în ultimele decenii şi – rolul autorităţilor locale este unul extrem de important, dacă nu avem o gestionare corectă a resurselor, dacă nu avem o gestionare corectă a deşeurilor, pierdem valori economice, pierdem deşeuri care ar putea intra în circuitul economic şi care ar putea să genereze valoare adăugată. Ce presupune campania? <Curăţăm România> este o campanie în care vrem să implicăm, fără excepţie, toate autorităţile publice locale, vrem să extindem acele bune exemple, bune practici care se desfăşoară în anumite localităţi, la nivel naţional`”, a explicat ministrul Mediului.

Tanczos Barna a precizat că vor fi implicate instituţiile subordonate ministerului, care pot fi catalizator la această acţiune, dar pot să și intre efectiv în organizarea unor acţiuni de salubrizare, de ecologizare.

„Implicăm în această campanie atât Regia Naţională a Pădurilor, pentru că vrem ca pădurile noastre să fie curate şi vrem ca în această lună aprilie, în care se va desfăşura campania, să avem în fiecare localitate măcar o zi a pădurilor curate. Vom implica Apele Române, pentru că am văzut în foarte multe locaţii ce înseamnă nepăsarea şi iresponsabilitatea şi cum arată râurile, lacurile din România, de aceea vrem să avem ape curate şi vom implica Apele Române alături de unităţile administrativ-teritoriale în ecologizarea albiilor râurilor”, a indicat Tanczos Barna.

Potrivit acestuia, Ministerul Mediului, prin Garda de Mediu şi prin Agenţiile de Protecţia Mediului, va ajuta la organizare, la coordonare şi la centralizarea datelor cu privire la cantităţile de deşeuri.

Ministrul Mediului a reliefat: „Venim cu sprijin financiar la UAT-uri, le asigurăm finanţare printr-un program derulat de Agenţia Fondului de Mediu. Finanţare înseamnă sume cuprinse între 3.000 şi 30.000 de lei, în funcţie de numărul de locuitori dintr-un UAT – şi pot deconta cheltuielile ocazionate cu această campanie, cu campaniile de ecologizare şi curăţire. Sunt eligibile toate unităţile administrativ-teritoriale, fără excepţie. Dorim ca această lună aprilie, care este perioada Sărbătorilor Pascale, să nu fie doar o perioadă în care ne concentrăm doar pe curăţarea sufletului, dar şi pe ecologizarea şi curăţarea localităţilor”.

Ileana Kiss

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *