Federația Rusă vrea ca masacrul de la Bucea, pe care îl numește „provocare”, să fie dezbătut în Consiliul de Securitate al ONU

Vasili Nebenzia, ambasadorul rus la ONU. Foto: DW

„În lumina provocării flagrante a radicalilor ucraineni din Bucea, Rusia a cerut convocarea unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU”, a scris duminică, pe contul de Telegram, adjunctul ambasadorului Rusiei la ONU, Dimitri Polianski, relatează Reuters.

Ucraina a acuzat duminică Rusia de „genocid”, afirmând că a descoperit cadavrele a 410 civili în regiunea Kiev recent eliberată de sub controlul forţelor ruse. Numai în oraşul Bucea, la nord-vest de Kiev, aproape 300 de persoane au fost înmormântate în gropi comune, conform autorităţilor ucrainene.

La rândul său, președintele Volodimir Zelenski, a anunțat că „crimele de război” de la Bucea şi din alte oraşe care au fost ocupate de trupele ruse, vor fi examinate, marţi, la o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a mai anunţat duminică crearea unui „mecanism special” pentru anchetarea tuturor crimelor comise de forţele ruse în Ucraina şi pentru a-i trage la răspundere din punct de vedere juridic pe ocupanţii vinovaţi de crime, dar nu a dat detalii.

El a mai spus că liderii ruşi sunt responsabili pentru „crimele” şi „actele de tortură” de la Bucea, iar Occidentul va impune un nou pachet de sancţiuni Rusiei. El a adăugat însă că nu este o pedeapsă suficientă.

Ileana Kiss

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *