De admirat: Kelemen Hunor își asumă riscul de a se identifica cu România și pe acela de a dezvălui iminența unei crize

Kelemen Hunor cu steagul României la reuniunea PPE din 2019. Foto: Wikipedia

Probabil pentru că formațiunea pe care o conduce a fost la guvernare (și) în ultimii ani, vicepremierul Kelemen Hunor se identifică cu România, spunând că țara noastră nu este responsabilă de criza care va urma. Liderul maghiar are curajul de a vorbi răspicat despre viitorul nu foarte luminos. După ce a spirjinit masiv, inclusiv logistic, Fidesz la alegerile din Ungaria, preocuparea față de efectele invaziei ruse din Ucraina este de notat.

Kelemen Hunor a declarat, miercuri, că urmează o criză economică de a cărei apariţie nu este responsabilă România, iar măsurile luate pentru protejarea populaţiei şi economiei trebuie să fie bine gândite, astfel încât să nu se revină asupra lor pentru a fi corectate.

„Trecem printr-o perioadă grea. Trebuie să spunem franc: urmează o criză economică. Nu noi am generat această criză economică”, a spus Kelemen Hunor, la Digi 24.

El a precizat că măsurile care urmează să fie luate pentru sprijinirea populaţiei şi protejarea economiei nu sunt întârziate, ci trebuie „bine gândite”.

„Măsurile nu sunt întârziate, pur şi simplu, sunt nişte măsuri care trebuie bine gândite, ca să nu revii peste două-trei săptămâni şi să mai nuanţezi o ordonanţă de urgenţă. (…) Sigur, deficitul e un lucru important, dar, când e criză economică, atunci toată lumea se gândeşte cam unde poate să meargă cu deficitul. Noi încercăm să ne încadrăm în deficitul stabilit în Legea bugetului, dar, în acelaşi timp, suntem conştienţi că urmează o perioadă grea şi degeaba am spune <staţi liniştiţi>. Nu, noi trebuie să adoptăm acele măsuri prin care efectele crizei pot fi suportate de fiecare stat, societate în condiţii cât mai bune. Deci, asta e ideea Guvernului, nu să ne grăbim şi, după aceea, să revenim şi să mai corectăm”, a explicat șeful UDMR.

Potrivit acestuia, soluţii la inflaţie şi, în general, la criza economică se caută împreună cu Uniunea Europeană, dar şi în fiecare stat membru în parte.

„Peste tot în lume şi peste tot în Europa, din cauza războiului, din cauza pandemiei, creşterea economică nu va fi cea dorită sau cea prognozată anul trecut prin octombrie, noiembrie, decembrie. Asta este situaţia, nu noi am creat-o, noi trebuie să găsim o soluţie. Este inflaţie peste tot. În zona euro, deja vedem în ţările baltice se apropie de 10%, în celelalte zone 5, 6, 7% până la sfârşitul anului. Sigur că, dacă creşte în zona euro, va creşte şi la noi. Deci, din acest punct de vedere, se vede cam ce se va întâmpla, dar fiecare stat şi UE încearcă împreună să găsească soluţiile bune, sustenabile”, a explicat Kelemen Hunor.

Ileana Kiss

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *