Interesele, prețuite mai mult ca adevărul: Turcia suspendă procesul uciderii lui Jamal Khashoggi și îl mută în Arabia Saudită

O decizie surprinzătoare, care vine în contradicție cu toate avertismentele organizațiilor de protejare a drepturilor omului, a fost luată de autoritățile turce, în legătură cu crima comisă în consulatul Arabiei Saudite din Istanbul, împotriva jurnalistului Jamal Khashoggi. După ce autoritățile turce, pe atunci aflate în conflict cu SUA, au investigat cu minuțiozitate și au dat publicității aspecte din filmul uciderii, incriminatoare pentru prințul moștenitor din Arabia Saudită, aliatul SUA, acum, în lumina evoluțiilor geo-strategice, pare că alte interese își fac loc în fața adevărului.

Un tribunal turc a decis să suspende judecarea în lipsă a 26 de saudiți acuzați de uciderea editorialistului de la Washington Post, Jamal Khashoggi, și transferarea cazului în Arabia Saudită. Jurnalistul, în vârstă de 59 de ani, a fost ucis în interiorul consulatului saudit din Istanbul, pe 2 octombrie 2018, precizează Aljazeera.

Săptămâna trecută, procurorul a cerut ca procesul în lipsă să fie transferat autorităților saudite. Ministrul justiției din Turcia a declarat ulterior că guvernul va aproba cererea.

Decizia a venit în ciuda avertismentelor din partea grupurilor pentru drepturile omului, conform cărora predarea cazului în mâna regatului ar duce la o mușamalizare a crimei, pe care un raport de informații american din 2018 îl legase de prințul moștenitor saudit, Mohammed bin Salman. Logodnica lui Khashoggi, Hatice Cengiz, profesor universitar și cercetătoare turcă, a spus că va contesta decizia. Turcia „nu este condusă de o familie, ca în Arabia Saudită”, a declarat ea, spunând jurnaliştilor din afara instanţei că „avem un sistem de justiţie care abordează nemulţumirile cetăţenilor”. „Vom contesta decizia, în conformitate cu sistemul nostru juridic”, a adăugat Hatice Cengiz.

Turcia a încercat să-și repornească relația cu Arabia Saudită și o serie de alte țări din regiune. Miercuri, Human Rights Watch (HRW) a cerut guvernului turc să abandoneze planul de transferare a cazului. „Transferul procesului Khashoggi din Turcia în Arabia Saudită ar pune capăt oricărei posibilități de justiție pentru el și ar întări încredințarea autorităților saudite că pot scăpa după comiterea unor crime”, a declarat Michael Page, director adjunct pentru Orientul Mijlociu la HRW, într-o declarație. „Autoritățile turce ar trebui să-și revizuiască decizia și să nu contribuie în continuare la consolidarea impunității saudite, predând cazul Khashoggi tocmai persoanelor implicate în uciderea sa”.

Un tribunal saudit a condamnat opt ​​agenți de nivel inferior, găsiți responsabili pentru crimă, la pedepse de la șapte până la 20 de ani de închisoare, într-un proces lipsit de transparență.

În noiembrie 2018, președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat că crima a fost „premeditată” și că ordinul de a-l ucide pe Khashoggi a venit de la „cele mai înalte niveluri” ale guvernului saudit. De atunci, guvernul turc și-a inversat declarațiile care cereau o anchetă internațională asupra crimei.

Ileana Kiss

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *