Atacurile din Transnistria și serviciile secrete ruse. Cine este liderul Transnistriei: un „ienicer” ucrainean, în solda Rusiei, profanator al unor morminte de război

În august 2007, Vadim Krasnoselski, președintele și ministrul de interne al Transnistriei, anunța că „cimitirul ostașilor români de la Tighina va fi lichidat, iar pe locul său va fi inaugurat un complex memorial al ostașilor Armatei Roșii, căzuți în luptele împotriva ocupanților fasciști”, care va fi inaugurat cu ocazia aniversării a 600 de ani de la întemeierea orașului Tighina și va cuprinde o suprafață de peste două hectare. „În cimitirul de la Tighina sunt înhumați nu doar ostași ai armatei române, așa cum a scris o parte din presa de la București, orbită de ură împotriva republicii noastre și dominată de porniri revanșarde, ci peste 5.000 de soldați ai Armatei Roșii, căzuți în luptele împotriva regimului fascisto-român”.

Drept, urmare, crucile soldaților români, germani și maghiari au fost distruse, soldații nefiind exhumați, pământul a fost înălțat, fiind ulterior ridicat un monument în cinstea Armatei Roșii și a „soldatului rus eliberator”. MAE român a solicitat autorităților moldovene să înceteze acest lucru dar, cum orașul Tighina (Bender) e controlat de Republica Moldovenească Nistreană (cu care România nu are relații diplomatice), gestul profanator și antiromânesc a fost finalizat cu succes.[2][3][4].

Vadim Krasnoselski cu panglica Sfântului Gheorghe, simbolul militar rusesc, în piept

Vadim Krasnoselski, în vârstă de 52 de ani, originar regiunea Cita, Federația Rusă, votat de locuitorii regiunii separatiste drept lider, este ofițer de miliție, care a îndeplinit anterior funcția de ministru al afacerilor interne al auto-proclamatei Republici Moldovenești Nistrene. În anii dinaintea alegerii sale, Krasnoselski  a fost președintele așa zisului „Soviet Suprem” de la Tiraspol.

Vadim Krasnoselski s-a născut la data de 14 aprilie 1970, în satul Dauriya din raionul Transbaikal, aflată în regiunea Chita din sud-estul Siberiei (Federația Rusă), în familia unui militar de naționalitate ucraineană. În anul 1978, împreună cu familia sa, s-a mutat în orașul Tighina (Bender). După finalizarea școlii secundare din acest oraș, a urmat cursurile Școlii Tehnice Militare de rachete din Harcov (Ucraina) (absolvite în 1993) și apoi Facultatea de Jurisprudență din cadrul Universității de Stat „T.G. Șevcenko” din Tiraspol (absolvită în 2002). Începând din septembrie 1993 a lucrat în cadrul organelor de afaceri interne ale orașului Tighina (Bender), aflat pe teritoriul regiunii separatiste Transnistria.

În perioada 1998-2000 a îndeplinit funcția de comandant adjunct al Miliției Economice din Bender, apoi în anul 2000 este promovat ca adjunct al șefului Diviziei de combatere a criminalității economice din cadrul Ministerului Afacerilor Interne al Transnistriei. La data de 10 septembrie 2003, Vadim Krasnoselski a fost numit în postul de șef al Departamentului de Afaceri Interne din orașul Bender. În anul 2003, este avansat la gradul de locotenent-colonel de miliție. La 12 noiembrie 2006, prin decretul președintelui Igor Smirnov, a fost numit în funcția de prim-viceministru al afacerilor interne. În ianuarie 2007, a fost înaintat la gradul de colonel de miliție. În ianuarie 2007, colonelul Vadim Krasnoselski este numit în funcția de ministru al afacerilor interne al auto-proclamatei Republici Moldovenești Nistrene.

La data de 25 februarie 2008, pe baza reexaminării Poziției comune 2004/179/PESC, Uniunea Europeană l-a inclus pe o listă a transnistrenilor cărora li s-a interzis călătoria în spațiul UE, fiind considerat răspunzător de împiedicarea progresului în vederea unei soluționări politice a conflictului transnistrean din Republica Moldova.

Pe lângă atacul de pe 25 aprilie, asupra cladirii „Ministerul Securității Statului” din Tiraspol, și aruncarea în aer în această dimineață a turnului centrului de radio și televiziune din apropierea satului Mayak, așa-zisul Consiliu de Securitate a anunțat și atacarea unei unități militare din apropierea satului Parkani, la periferia vestică a Tiraspolului.

Primele evaluări ale serviciilor de informații ucrainene indică faptul că în spatele incidentelor s-ar afla serviciile speciale ruse, care încearcă să justifice războiul cu Ucraina sau intenționează să implice Transnistria în ostilități.

Există o mare probabilitate ca în urma celor trei incidente, Forțele Armate transnistrene să fie în trecute într-o stare avansată de pregătire pentru luptă. Posibilitatea folosirii unităților militare ale Tiraspolului împotriva Republicii Moldova este una redusă, deoarece principala îngrijorare a Rusiei – cea care controlează de fapt aceste unități, este Ucraina.

 În actualul context, activarea forțelor armate din Transnistria (formate din unități rusești și transnistrene) duce la fixarea unor formațiuni militare ucrainene la granița cu această regiune, în loc să fie folosite acolo unde sunt acțiuni de luptă.

Ileana Kiss

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *