Situația se complică în Republica Moldova. Care e legătura cu cetățenii bulgari. Reacția autorităților de la Chișinău

Incidentele din regiunea separatistă moldoveană Transnistria, care au avut loc zilele trecute, au pus reale semne de întrebare, dacă , după Ucraina va urma Republica Moldova  pe lista țărilor atacate de Rusia.

Pentru a-și proteja cetățenii de un eventual război în această zonă, autoritățile bulgare au solicitat cetățenilor aflați în Republica Moldova să părăsească urgent țara cu orice mijloc de transport disponibil.

Separatiștii din Transnistria au susținut că au fost mai multe explozii în Ministerul Securității din Tirapol.

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene din Republica Moldova a reacționat la anunțul omologilor bulgari, precizând că „anunțul difuzat de Centrul de criză al MAE bulgar face parte din protocolul de siguranță al acestei țări, ca urmare a înregistrării recente a incidentelor din regiunea transnistreană. Actualizarea avertismentelor de călătorie este o practică frecvent întâlnită, iar evaluarea oportunității atribuirii nivelurilor de alertă este stabilită în baza criteriilor naționale distincte”.

Reacția autorităților de la Chișinău

Fiodor Ghelici, preşedintele Asociaţiei Obşteşti „Moldova Mea” şi fostul consilier al ex-preşedintelui R.Moldova, Igor Dodon, este de părere că provocările din regiunea transnistreană au loc ca urmare a indicaţiilor Kremlinului. Acestea sunt organizate de autorităţile Transnistriei deoarece le-a fost oprită contrabanda, iar aşa-zişii antreprenori transnistreni nu mai primesc „bani negri”.  

Într-o conferinţă de presă la IPN, Fiodor Ghelici, a calificat explozia la sediul securității din Tiraspol (MGB) drept un „spectacol ieftin destinat alegătorilor puţin educaţi”. În opinia sa, totul este organizat pentru a îndeplini indicaţiile Kremlinului care pierde războiul din Ucraina şi vrea să deterioreze relaţia dintre Moldova şi regiunea transnistreană.   Fiodor Ghelici a mai spus că provocările sunt ţintite să înrăutăţească părerea faţă de ucraineni, şi nu doar a alegătorilor din Transnistria, dar şi a moldovenilor.

„Analiza noastră de până acum arată că există tensiuni între diverse forţe în regiunea (separatistă moldoveană Transnistria), interesate să destabilizeze situaţia. Acest lucru face regiunea Transnistria vulnerabilă şi creează riscuri la adresa Republicii Moldova”, a spus Maia Sandu, președinta Republicii Moldova.
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a arătat că este „o situație complexă și tensionată” și că „noi suntem vigilenți, vom lua toate măsurile necesare pentru prevenirea unor escaladări, pentru întărirea securității statului și protejarea cetățenilor noștri”. Totodată, Maia Sandu a condamnat „orice provocări și tentative de a atrage Republica Moldova în acțiuni ce pot pune în pericol pacea în țară”.

Preşedinta moldoveană Maia Sandu a convocat marţi o şedinţă a Consiliului Suprem moldovean al Securităţii.  

Totodată, Ambasada Statelor Unite în Republica Moldova a emis, de asemenea, o avertizare către cetățenii săi, pentru a părăsi teritoriul regiunii separatiste Transnistria. Avertizarea a fost emisă în 27 aprilie. Ambasada SUA în R. Moldova a mai transmis că monitorizează „îndeaproape” situația.

Adjunctul ministrului rus de Externe Serghei Lavrov, Andrei Riabkov, nu excludea marţi, potrivit cotidianului britanic The Guardian, ca regiunea separatistă moldoveană Transnistria să fie implicată în Războiul rus din Ucraina.  

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *