Politicile guvernărilor Orban nu prea dau roade. În Ungaria s-a înregistrat cea mai scăzută natalitate din istoria măsurătorilor

Premierul ungur Viktor Orban a făcut din creșterea sporului demografic una dintre priorități, în condițiile în care, potrivit estimărilor, populația țării va scădea de la 9,8 milioane de persoane, în prezent, la 8,3 milioane în următorii ani.

Demograful ungur Kapitany Balazs a postat pe contul său de Facebook o analiză realizată pe baza datelor preliminare ale Oficiului Central de Statistică (OCS) din Ungaria, iar rezultatele nu au fost deloc îmbucurătoare.

Potrivit lui Kapitany Balazs, în primul trimestru al acestui an, în Ungaria s-au născut 19.688 de copii, ceea ce înseamnă că această natalitate este cea mai scăzută de la introducerea înregistrărilor statistice moderne. Cifra actuală este cu 5,5 la sută mai mică decât recordul negativ, înregistrat în 2019 (20.854 de copii).

„Există o mare problemă cu natalitatea. Experiența din ultimele decenii arată că 23,3 până la 26,1 la sută dintre nașterile anuale se înregistrează în primul trimestru. Dacă ne raportăm la cea mai optimistă valoare pentru acest an, se proiectează o natalitate anuală foarte scăzută (85.000 de copii)”, scrie el.

Conform datelor OCSU, în ultimele 12 luni, adică în perioada aprilie 2021 și martie 2022, s-au născut un total de 90.371 de copii.

În acest an, numărul nașterilor a scăzut cu 12 la sută în ianuarie-martie față de aceeași perioadă din 2021. Deși numărul deceselor cauzate de coronavirus începuse deja să scadă în perioada de studiu, numărul nașterilor a scăzut mai mult decât numărul deceselor, rezultând o pierdere naturală de 58.203 persoane, adică, o creștere de 1,1% apierderilor de populație, față de ultimele 12 luni.

„După cum am arătat într-o analiză detaliată, la sfârșitul anului 2020 , guvernul ungar cheltuiește foarte mult pentru obiectivele politicii demografice, iar obiectivul principal al Fidesz este de a inversa tendințele demografice, în special de a încuraja nașterea. 

Cu toate acestea, într-un deceniu, măsurile au crescut numărul nunților, grație unui număr de stimulente financiare pentru persoanele căsătorite, iar dorința de a avea copii nu pare să fi urmat traiectoria dorită de guvernul Orban, ajuns la cel de-al patrulea mandat succesiv în fruntea Ungariei. Politica demografică este parte integrantă a strategiei Fidesz, care în ​​2021 a fost organizat o Consfătuire Demografică internațional, cu participarea politicienilor străini de frunte pentru a o consolida”, a mai scris pe Facebook, Balazs Kapitany.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *