Pe câți soldați se bazează România în caz de război. Informare oficială a președintelui Klaus Iohannis

Potrivit unui studiu realizat anul trecut de Institutul Internațional pentru Studii Strategice, România are 68.500 de militari activi.

Asta înseamnă că, Armata României se bazează pe mai puțini militari decât în 2019, când efectivul era de aproximativ 70.000 de militari.

De asemenea, preşedintele Klaus Iohannis a trimis Parlamentului o informare în care arată că România are aproape o mie de militari care pot fi dislocaţi rapid în misiuni dacă NATO sau UE vor cere acest lucru.

Pe de altă parte, sunt 1.600 de militari români care au acum misiuni în afara ţări, cele mai multe sunt sub conducerea NATO.

170 de soldați români se află în teatrele de operații din Irak și alți 70 în Kosovo. Cei mai mulți, peste 200, participă la misiunile NATO de asigurare a securității în Marea Mediterană, alături de trupele aliate.

Militarii români participă la misiuni de instruire în Mozambic, Mali și Somalia. În timpul misiunilor NATO, unui militar român i se pot dubla sau chiar tripla veniturile. Asta nu compensează însă riscurile foarte mari la care se supune.

La efectivele active ale Armatei Române li se adaugă 57.000 de forțe din Jandarmerie, unități speciale ale Poliției sau ale serviciilor de informații și 53.000 de rezerviști.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *