Prorușii au defilat în orașul ucrainean Mariupol. „Avem putere!”

În dimineața de 9 mai 2022 în orașul-port Mariupol din estul Ucrainei, liderul separatist al autoproclamatei republici Doneţk, Denis Puşilin, a condus defilarea organizată cu ocazia Zilei victoriei sovietice împotriva Germaniei naziste.

De la tribuna oficială, Denis Puşilin a declarat că acest oraş face parte de acum “pentru totdeauna” din regiunea prorusă Doneţk.

Pe o porțiune de 300 de metri de pe o stradă mai puțin afectată de bombardamentele ruse, a fost întinsă o pânză lungă în culorile negru şi portocaliu ale panglicii Sfântului Gheorghe, un simbol militar recunoscut pe scară largă în Rusia, şi s-a scandat “Ura!”.

În declaraţiile de la Mariupol, liderul prorus al Doneţkului, Denis Puşilin – îmbrăcat într-o vestă gri, cu o panglică agăţată la piept cu litera ‘Z’, simbol al campaniei militare ruse din Ucraina – a afirmat că “Rusia este aici (în acest oraş) pentru totdeauna”.

“Rusia este aici pentru totdeauna şi în sfârşit sunteţi acasă. De acum este teritoriul Republicii Populare Doneţk pentru totdeauna. Nimeni nu ne poate lua asta imediat. Avem putere, avem posibilităţi, avem sprijinul celei mai mari şi mai frumoase ţări: Rusia”, le-a spus el locuitorilor din Mariupol.

În prezent, potrivit lui Puşilin, autoproclamata republică Doneţk, a cărei independenţă a fost recunoscută de preşedintele rus Vladimir Putin cu câteva zile înainte de a-şi lansa campania militară în Ucraina, are sarcina de a recâştiga controlul asupra întregului teritoriu al regiunii Doneţk, iar după aceasta va decide asupra viitorului său.

“De îndată ce ajungem la graniţele constituţionale ale Republicii Populare Doneţk, adică graniţele fostei regiuni Doneţk, vom face pasul următor”, a spus el.

Potrivit TASS, Puşilin a spus că electricienii au început refacerea reţelelor electrice în cartierele oraşului şi a anticipat că alimentarea cu apă va fi restabilită la Mariupol într-o săptămână.

Între altele, acesta a spus că Mariupolul, situat pe coasta Mării Azov, ar trebui transformat într-o staţiune balneară în cazul în care combinatul siderurgic Azovstal nu va fi reconstruit.

Aceasta ar genera locuri de muncă şi venituri suplimentare pentru cel mai mare oraş de pe coasta Mării Azov, a mai spus el.

Portalul ucrainean Obozrevatel remarcă faptul că defilarea de 9 mai a fost organizată pe o stradă mai puţin afectată de bombardamentele ruseşti asupra Mariupolului, iar televiziunile de stat ruse nu au transmis imagini cu zonele rezidenţiale complet distruse de armata rusă.

Până la urmă, aşa-numita “paradă a prizonierilor” nu a mai avut loc la Mariupol, aşa cum anunţase la 5 mai Petro Andriuşcenko, consilierul primarului ucrainean din Mariupol.

Într-o postare pe Telegram, acesta susţine că persoanele care au participat la manifestaţia de la Maripol au fost aduse din Novoazovsk şi Doneţk.

“În cea mai mare parte sunt ruşi. În mod selectiv au fost atraşi vârstnici din Mariupol. Nu se observă voioşie şi bucurie pe străzi la trecerea coloanei. Oamenii sunt ademeniţi în piaţă cu promisiunea că li se va da să mănânce şi li se vor distribui produse alimentare”, a mai spus Andriuşcenko în postare.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *