Rusia aniversează 77 de ani de la victoria împotriva nazismului. Mesaje de felicitare din partea lui Putin pentru statele din fosta URSS

Astăzi, 9 mai 2022, Rusia serbează 77 de ani de la victoria din Al Doilea Război Mondial împotriva nazismului.

Cu această ocazie, președintele Vladimir Putin a transmis felicitări liderilor și popoarelor din mai multe țări, cu o mențiune specială pentru Ucraina și Georgia, unde a fost felicitat doar poporul, nu și conducerea.

Potrivit mesajului de la Kremlin felicitările au fost transmise liderilor și popoarelor din Azerbaidjan, Armenia, Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan, Republica Moldova, Tadjikistan, Turkmenistan, Uzbekistan, Abhazia, Osetia de Sud, Republica Populară Donețk și Republica Populară Lugansk, precum și popoarelor Georgiei și Ucrainei, a anunțat duminică Kremlinul pe site-ul său.

„În felicitările sale, președintele Rusiei subliniază în mod special că, în această zi, aducem omagiul nostru de apreciere și respect luptătorilor și lucrătorilor de pe frontul intern, care au zdrobit nazismul cu prețul a nenumărate victime și greutăți”, se arată în comunicat.

„Astăzi, datoria comună este de a împiedica renaşterea nazismului, care a provocat atâtea suferinţe popoarelor din diferite ţări”, a mai spus şeful statului rus, exprimându-şi dorinţa ca „noile generaţii să fie demne de amintirea taţilor şi bunicilor lor”.

„Este nevoie să conservăm şi să transmitem (…) adevărul despre faptele războiului, valorile spirituale comune şi tradiţiile de prietenie şi frăţie”, a spus Putin.

Liderul rus a ținut să sublinieze în felicitările sale că „este o datorie comună astăzi să împiedicăm o restaurare a nazismului care a adus atâta suferință oamenilor din diferite state”.

„În telegramele sale de felicitare pentru liderii republicilor populare Donețk și Lugansk, liderul rus a remarcat că militarii noștri, la fel ca strămoșii lor, luptă împreună pentru a-și elibera pământul de mizeria nazistă și și-a exprimat certitudinea că victoria va fi a noastră, la fel ca în 1945″, a spus Kremlinul.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *