Lupul își schimbă părul, dar năravul autonomist, ba! Imnul așa-zisului ținut secuiesc, legat prin hochei de România

Echipa reprezentativă a României la hochei pe gheață a pierdut toate cele patru meciuri de la turneul final: 1-9 cu Slovenia, 1-4 cu Coreea de Sud, 4-5 cu Lituania şi 2-4 cu Ungaria, retrogradând în Grupa B, al treilea eşalon valoric al Campionatului Mondial. La final, „tricolorii” educați în mentalitatea pro-autonomistă propagată de Fidesz și UDMR, au cântat imnul așa-zisului ținut secuiesc. Iar unii maghiari, presa și o parte dintre români s-au pornit pe scandal, făcând pe plac Rusiei, care jubilează când „idioții utili” fac treaba gratis, în locul sau în ajutorul serviciilor ruse!

Naționala masculină a României, alcătuită în mare parte din hocheiști români de etnie maghiară, a evoluat în această săptămână la Campionatul Mondial, în Slovenia.

După intonarea imnului câștigătoarei, aproape toți jucătorii din naționala României s-au strâns în fața tribunei în care se regăseau suporterii maghiari și au cântat, alături de hocheiștii echipei Ungariei, imnul așa-numitului ținut secuiesc.

Naționala României este formată preponderent din jucători de etnie maghiară, iar doar trei sportivi nu s-au aliniat în momentul controversat al intonării cântecului considerat imnul ținutului secuiesc.

Trebuie să menționăm că, Ministerul Sportului este condus de Eduard Novak, reprezentant al minorității maghiare și membru UDMR.

Ceea ce ignoră cu bună știință guvernanții români este că postările sale de pe Facebook referitoare la activitatea de ministru al Guvernului României sunt bilingve, în română și în maghiară. Un gest lăudabil, care promovează respectul față de limba română și multiculturalitatea, fiind un exemplu pentru copiii maghiari din zona Covasna-Harghita-Mureș, care nu cunosc limba română, unii chiar din cauza politicilor segregaționiste ale UDMR.

Ministrul Novak a concurat pentru România și a adus țării noastre glorie, prin câștigarea mai multor medalii și titluri de campion mondial sau olimpic.

Tanczos Barna poate ce nu pot românii. Sâc!

De asemenea, un alt reprezentant al UDMR, Tanczos Barna, actualul ministru al Mediului, era în 2011 președintele Federației Române de Hochei pe gheață.

Acesta a venit la meciul dintre echipele României și Ungariei pentru a-și susține favoriții.

„Da! Am fost la Campionatul Mondial de Hochei la Ljubljana ca să susțin jucătorii din Miercurea-Ciuc, Gheorgheni și Brașov, care au făcut tot posibilul ca să țină naționala României în Divizia I, grupa A.

Am participat alături de sute de suporteri din Harghita, Covasna și Brașov care ar fi vrut să asiste la o performanță istorică. Din păcate nu a fost să fie. Pe mulți dintre jucători îi cunosc personal, îmi sunt prieteni. Știu că și-au dorit un singur lucru: ca România să rămână în această grupă valorică.

În legătură cu informațiile care au apărut în presă, conform cărora am vizionat meciul din tribuna maghiară, trebuie să vă spun că inclusiv suporterii români au stat în această parte a patinoarului. La un moment dat, la câțiva metri de mine stătea o familie, ai cărei membri erau îmbrăcați în tricoul echipei naționale.

Și, for the record, am purtat tricoul de campioană a României a echipei mele de suflet, Sport Club Miercurea Ciuc”, a spus Tanczos Barna, ministrul Mediului.

Barna și hocheiștii României au sărbătorit cu steagul bleu al așa-zisului Ținut Secuiesc.

Că tot a venit vorba de Tanczos Barna, acesta era în 2011 președintele Federației Române de Hochei pe gheață și a sărbătorit, alături de „tricolori”, promovarea din Divizia II în Divizia I. Sportivii au afișat un steag al așa-zisului ținut secuiesc.

Cum își râde în barbă Kelemen Hunor

În legătură cu acest scandal, președintele UDMR, Kelemen Hunor, care este vice-prim ministru al României, spune că nu s-a întâmplat nimic deosebit, dacă s-a cântat imnul secuiesc la acel meci de hochei.

„În primul rând, noi ar trebui să fim mândri că echipa României joacă în această clasă, pentru că până acum era în clase inferioare. Şi asta este o mândrie pentru România – că echipa României a jucat la acest nivel, într-un campionat mondial, în Slovenia.

După aceea, eu sunt mândru că 90% din echipa României este formată din secui – pentru noi este o mândrie. Echipa a jucat în culorile României şi am fost mândri de acest lucru. Eu sunt supărat că nu am câştigat meciul. Dacă aş sancţiona pe cineva, între ghilimele, aş sancţiona pentru că au pierdut meciul. Eu nu am fost acolo, nu am urmărit, bănuiesc că au fost intonate imnurile celor două echipe. După aceste momente oficiale ei au cântat imnul secuiesc”, a precizat Kelemen Hunor.

Liderul UDMR a subliniat că ministrul Transporturilor „asigură cadrul legal să meargă trenul în siguranţă, să nu aibă întârziere”, dar „nu îi poate sancţiona nici pe călători, nici pe conducătorul de locomotivă”.

„Nu este o noutate. După partea oficială, au rămas pe teren şi au cântat imnul secuiesc. Toate comunităţile au nişte chestiuni extrem de puternice din punct de vedere simbolic, au şi secuii. Au cântat imnul secuiesc, după care au părăsit scena. Ministrul Transporturilor nu are în responsabilitate ce cântă călătorii şi „Naşul” pe tren când ajung la gară.

Nu îi poate sancţiona nici pe călători, nici pe conducătorul de locomotivă dacă el fredonează ceva. Deci este cam pe lângă drumul principal solicitarea asta. Cum nu poate să fie tras la răspundere ministrul Transporturilor pentru aşa ceva, nici nu poate sancţiona pe călători şi pe cei care conduc trenul.

El asigură cadrul legal să meargă trenul în siguranţă, să nu aibă întârziere – asta este responsabilitatea ministrului. Deci nu trebuie pedepsit niciun jucător şi nu trebuie să aruncăm gaz pe foc.

Este o chestiune absolut simplă şi clară, a fost un meci, cu părţile bune, cu părţile oficiale, după care băieţii au cântat imnul secuiesc. Trebuie să calmăm spiritele, nu să le încingem”, a afirmat Kelemen Hunor.

Dezvăluirile lui Alexandru Hălăucă

Alexandru Hălăucă, președintele Federației Române de Hochei, a reacționat după ce hocheiștii României au cântat “imnul ținutului secuiesc” la finalul meciului cu Ungaria.

“Eu nu am fost acolo, dar am urmărit meciurile și știu ce s-a întâmplat. Am convocat de urgență Biroul Federal, pentru joi, și urmează să luăm măsuri. Nu trebuia să se întâmple așa ceva! Jucătorii trebuiau să iasă de pe gheață când a început să se cânte imnul secuiesc. Inițial, la stația de amplificare s-a pus imnul Ungariei și s-a ridicat drapelul Ungariei. Așa se procedează, se cântă imnul echipei câștigătoare. Nu știu dacă jucătorii au cântat și imnul Ungariei, dar știu că mulți au rămas pe gheață și au cântat imnul ținutului secuiesc.

Nu e o noutate, s-a mai întâmplat acest lucru și pe vremea când era președintele Federației domnul Barna (n.r. – Tanczos Barna).

Trei jucători – Berdilă, Gliga și Mircea Constantin – s-au dus direct la vestiar. Unii, precum Trancă, Toke și alții de alte etnii, au rămas pe gheață, în partea opusă galeriei Ungariei. Biroul Federal va lua măsurile care se impun, cazul va ajunge și la Comisia de Disciplină a Federației. În Biroul Federal sunt 13 membri, dintre care doar unul este de etnie maghiară, Laszlo Laszlo Hodoș, de la SC Miercurea Ciuc”, a spus Alexandru Hălăucă.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *