Rușii au bombardat Mariupol cu bombe cu fosfor. „Iadul a venit pe pământ”

Combinatul siderurgic Azovstal din orașul Mariupol, Ucraina, a fost bombardat duminică, de forțele armate ruse.

Atacul a fost ordonat de ruși, după ce Ucraina a câștigat Eurovision-ul, concurs care s-a desfăşurat la Torino, în Italia.
Despre acest atac armat a scris Petro Andriuşcenko, deputat în consiliul oraşului Mariupol, pe Telegram.

El și-a început mesajul, astfel: „Iadul a venit pe pământ. La Azovstal”

El a postat o înregistrare video cu atacul, în care se poate vedea şi un foc de artilerie

Bombele cu fosfor sunt bombe incendiare, care se aprind la contactul cu oxigenul şi provoacă pagube devastatoare. Utilizarea lor este interzisă de către legislaţia internaţională în zonele populate.

Andreuşcenko a mai postat imagini cu inscripţii de pe bombe şi care ar arăta că ele au fost lansate ca răspuns la câştigarea Eurovisionului de către Ucraina, concurs care s-a desfăşurat la Torino, în Italia.

Sursa imaginilor este neclară, însă pe ceea ce se presupune că sunt bombe se poate citi în rusă “Kalush, cum ai cerut! Pentru Azovstal” şi în engleză “Ajută Mariupol – Ajută Azovstal acum”, datat 14 mai.

Inscripţiile ar fi o referire la afirmaţiile solistului Orchestrei Kalush, care a lansat un apel de pe scena de la Torino, după ce a câştigat concursul.

Rusia a fost exclusă de la concursul Eurovision din cauza războiului declanşat asupra Ucrainei.

Potrivit vicepremierului ucrainean Irina Vereşciuk, în interiorul combinatului Azovstal mai sunt circa 1.000 de combatanţi, dintre care jumătate sunt răniţi, în timp ce surse ruseşti vorbesc despre circa 2.500 de combatanţi ucraineni şi mercenari străini. Ucraina a propus eliberarea unor prizonieri de război ruşi în schimbul răniţilor de la Azovstal.

Partide interzise în Ucraina

Între timp, partidele care sprijină războiul Rusiei urmează să fie interzise în curând în Ucraina, după ce preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a semnat o lege în acest sens votată la începutul lunii mai în parlament, potrivit site-ului web al Parlamentului Ucrainei. Scoaterea în afara legii vizează partidele care justifică sau neagă invazia rusă asupra Ucrainei, care a început în februarie.

Autorităţile ucrainene au blocat în martie activitatea a peste zece partide care se presupunea că aveau legături cu Rusia.

Noua lege urmează să intre în vigoare la o zi după publicarea sa oficială.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *