Primul proces pentru crime de război în Ucraina. „Mi s-a ordonat să trag, l-am împuşcat o dată”

Soldatul rus Vadim Şişimarin, în vârstă 21 de ani, va compărea de la orele 14.00 (11.00 GMT) în faţa tribunalului districtului Solomiansky din Kiev, fiind acuzat de împușcarea unui civil neînarmat.

Este primul dintr-un lung șir de procese, în care soldații ruși sunt acuzați de crime de război. În paralel, mai multe insituții internaționale îşi desfăşoară propriile anchete cu privire la abuzurile comise de trupele ruse în această ţară.

Anchetatorii ucraineni îl acuză pe Vadim Şişimarin de moartea unui bărbat de 62 de ani, la 28 februarie, în nord-estul Ucrainei.

Acuzat de crime de război şi omor premeditat, militarul, originar din Irkutsk, în Siberia, riscă închisoarea pe viaţă.

Acuzatul beneficiază, conform legilor internaționale de asistență juridică, în acest caz avocatul apărării fiind Viktor Ovsiannikov.

Potrivit autorităţilor ucrainene, soldatul rus cooperează cu anchetatorii şi recunoaşte faptele.

La 28 februarie, potrivit anchetei procuraturii, Şişimarin a ucis un bărbat neînarmat care mergea pe bicicletă pe marginea unui drum în localitatea Ciupohovka.

După un atac al armatei ucrainene, coloana din care făcea parte Şişimarin a fost distrusă, iar inculpatul, în compania altor patru militari, a fugit într-un vehicul civil sechestrat cu forţa.

La sosirea acestora la Ciupahovka, în regiunea Sumî, ei au văzut pe drum un bărbat (de 62 de ani), care vorbea la telefon.

Şişimarin l-a împușcat în cap cu un pistol-automat Kalaşnikov pentru a-l împiedica să comunice forţelor ucrainene despre prezenţa lor.

Bărbatul a murit pe loc la doar câteva zeci de metri de casa lui, a indicat procurorul general ucrainean.

La începutul lui mai, autorităţile ucrainene au anunţat arestarea lui, fără a oferi detalii, publicând o înregistrare video în care Vadim Şişimarin spunea că a venit să lupte în Ucraina pentru „a-şi susţine financiar mama”.

În ceea ce priveşte acuzaţiile împotriva lui, el a explicat: „Mi s-a ordonat să trag, l-am împuşcat o dată. A căzut şi ne-am continuat drumul”.

Avocatul apărării a spus despre acest caz, că : „Nu am avut niciodată un astfel de cap de acuzare în Ucraina, nu avem precedente, niciun verdict”, a spus el. “Dar o vom scoate la capăt”, a adăugat Ovsiannikov, asigurând că nu a constatat “nicio încălcare a drepturilor” acuzatului de către autorităţi.

Procurorul general al Ucrainei, Irina Venediktova, a subliniat, într-o serie de mesaje pe Twitter, miza dosarului pentru ţara ei.

“Am deschis peste 11.000 de anchete pentru crime de război şi am arestat 40 de suspecţi”, a reamintit ea. Aşteptând ca ei să ajungă în instanţă, “cu acest prim proces, trimitem un semnal clar: niciun călău, nimeni care a ordonat sau a ajutat la comiterea de crime în Ucraina nu va scăpa justiţiei”.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *