Capcana Mercenarilor, episodul: „Minciuni, miniștri și rânjetul Rusiei”

În urma scandalului izbucnit la Campionatul Mondial de hochei pe gheaţă, unde suporterii au intonat, de față cu mai mulți jucători, imnul „ținutului secuiesc”, ministrul Sportului, Eduard Novak, a fost invitat la un post de televiziune pentru un linșaj mediatic. Iscarea de zâzanie interetnică este cel mai avantajos lucru pentru Federația Rusă, într-un stat din Europa de Est, care i-a întors spatele, pentru invaziile repetate și pentru decizia criminală de a invada Ucraina. Pe lângă voturile pe care le aduce pro-autonomiștilor și separatiștilor maghiari.

Cum s-a întâmplat totul

În legătură cu acest incident, trebuie menționat faptul că un singur ziarist român a fost acreditat la CM de hochei din Slovenia, și anume Emil Hossu-Longin.

El a asistat la moment și a precizat: „Să începem cu ce e mai important legat de acest ultim meci: jucătorii nu au cântat nimic! Eu nu i-am văzut cântând. Apoi, ca să detaliez un pic, momentul respectiv s-a repetat la finalul fiecărei partide.

Este, de fapt, un obicei moștenit din campionatul intern: suporterii din Miercurea Ciuc și din împrejurimi cântă acest cântec, iar jucătorii de origine maghiară stau pe gheață și se uită la galerie. E felul lor de a le mulțumi fanilor pentru susținere. La meciurile României au fost vreo 70 de suporteri, cam așa. Dintre ei, 50-60 erau toți veniți din aceeași zonă, Harghita – Covasna. Și la fiecare final de meci a fost acest ritual. În hochei nu se cântă imnurile la început, ci după meci, când se intonează doar imnul echipei câștigătoare.

Noi n-am câștigat niciun meci, nu s-a intonat imnul României, dar există acest obicei ca jucătorii să vină în fața galeriei, iar suporterii să fredoneze acel cântec al Ținutului Secuiesc. Așa a fost la toate cele patru meciuri, nu doar la ultimul, cel care a declanșat scandalul”, a explicat jurnalistul.

Goana după senzațional strivește adevărul

Nu este nicio urmă de îndoială că ceea ce s-a întâmplat la Ljubljana, Slovenia, a căpătat voit o tentă politică, de dragul senzaționalului cu orice preț, chiar dacă adevărul este undeva la jumătate.

Cu un scenariu pregătit în prealabil, moderatorul emisiunii i-a propus ministrului Eduard Novak să recite versurile imnului național de stat, „Deșteaptă-te române”. Nu știm dacă moderatorul știa integral versurile imnului României, dar presa română a preluat cu satisfacție medievală, mai ales că Eduard Novak este de etnie maghiară și este  membru al UDMR.

Un gest emoționant

Lui Eduard Novak, care a concurat în culorile tricolorului românesc, i-a fost cântat și a făcut să fie cântat imnul românesc, la competiții internaționale, chiar dacă, poate, nu știe niște versuri pe de rost.

Ciclistul paralimpic român Eduard Novak a declarat, la întoarcerea de la Jocurile Paralimpice din 2020 de la Tokyo (Japonia), că îi dedică medalia de argint lui Ivan Patzaichin, multiplu medaliat olimpic la canotaj, decedat la 71 de ani.

Pentru reușitele sale, Eduard Novak a fost decorat cu Ordinul Meritul Sportiv, de către președintele României.

„Mi-am dorit să aduc notorietate României, cu scopul de a investi acest capital de expunere și vizibilitate în folosul sportului românesc, mai ales al celui paralimpic. Pentru a reuși implementarea cu succes a Strategiei Naționale pentru Sport, cu impact cât mai puternic, inclusiv la nivel internațional, avem nevoie și de notorietate”, a declarat Novak Eduard în legătură cu performanțele sale, sub steagul României.

În România există 7 patinoare, dintre care 6 sunt în zona Covasna, Harghita, Mureș, iar unul la Galați. În București exista unul, dar a fost demolat, iar scheletul celui nou zace, năpădit de buruieni. În Ungaria există 49 de patinoare!

Adevăratul patriotism al politicienilor români ar fi fost să sprijine sportul și construirea și funcționarea de patinoare românești, nu lătratul isteric pe rețele, pentru a-și pune în aplicare planurile de putere. Patinoarele ar fi făcut mai mulți sportivi de naționalitate română, romă, germană, sârbă, slovacă, cehă, elenă etc. să joace în echipa națională și, astfel, să nu se alăture suporterilor care au cântat așa-zisul imn. De asemenea, ar fi salvat de la infracționalitate mulți tineri și ar fi făcut o mulțime de copii români mai sănătoși și mai energici.

Presa română nu a spus esențialul: că totul a plecat de la politicieni, că scandalul e artificial, sau nu a relatat nimic despre lucruri mult mai importante și dureroase, cum ar fi sprijinul major pe care Ungaria îl acordă Federației Ruse, după cum s-a văzut în cazul opoziției de sancționare a Patriarhului Chiril, al Moscovei, de către Uniunea Europeană. Despre asta nu au scris nimic jurnaliștii români, dar au dat apă la moara politicienilor și extremiștilor, români și maghiari, care nu țin la binele acestei țări.

Esențialul, pierdut de opinia publică, este că România a pierdut cele patru meciuri, că imnul nostru nu s-a auzit niciodată la acest campionat mondial din Liubliana, că noi, fiecare, am pierdut și pierdem, astfel. Și nu din cauza imnului separatist, ci, în primul rând, din cauza mentalității noastre corupte și a politicienilor noștri care refuză să se reformeze și preferă să rămâne de o primitivă îngustime și corupție.

Pe lângă aceasta, scandalul creat de unii politicieni români nu face decât să direcționeze voturi către separatiștii maghiari, care vor putea argumenta că românii, prin vocea presei, nu se pot manifesta decât ca niște indivizi plini de ură irațională și nu ca niște persoane cu o minte profundă și o viziune evoluată. Și astfel se face încă un deserviciu bietei Țări și trecutului ei nobil, de jertfe și sacrificii făcute dezinteresat.

Program de reformare a sportului românesc

„Sunt conştient de munca pe care o presupune această funcţie, de provocările pe care le implică, dar sunt convins că pot, alături de echipa potrivită, să fac lucruri grozave pentru sportul românesc, pentru tinerii talentaţi şi pentru campionii noştri.”,  a scris Eduard Novak, pe pagina sa de Facebook, după numirea sa în funcția de ministru.

„Am pornit un proiect naţional de redenumire a sălilor de sport şi a bazelor sportive. Aproximativ 30 de structuri vor fi incluse în acest program. Pentru o parte dintre acestea s-a obţinut deja acordul marilor sportivi care urmează să le dea numele. Îmi doresc să redăm viaţa şi istoria sălilor de sport.

Marii campioni sunt cei care ne motivează să-i urmăm, iar numele lor trebuie să fie cunoscute, recunoscute şi onorate. Mai mult decât a regăsi numele acestora în sălile de sport, trebuie să găsim acolo imagini ale lor, în momentele de glorie, din competiţiile unde au strălucit”, a precizat ministrul.

Ileana Kiss

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *