Schimb de prizonieri în războiul ruso-ucrainean. Putin nu renunță la prietenul său, Viktor Medvedciuk

Leonid Sluţki, deputat şi negociator rus a afirmat, sâmbătă, că o delegație rusă analizează posibilitatea de a face schimb de luptători din regimentul ucrainean Azov luaţi prizonieri contra lui Viktor Medvedciuk.

Viktor Medvedciuk, 67 de ani, este un politician şi un bogat om de afaceri ucrainean, prieten al preşedintelui rus, care a fost arestat la jumătatea lui aprilie în Ucraina, în timp ce era căutat de la începutul ofensivei Kremlinului la sfârşitul lui februarie.

El se afla în arest la domiciliu din mai 2021, după ce a fost acuzat de “înaltă trădare” şi “tentativă de jefuire a resurselor naturale din Crimeea”, peninsula ucraineană anexată de Rusia în 2014.

În legătură cu situația de la combinatul siderurgic de la Azovstal, armata rusă a anunţat că ultimii apărători ucraineni ai oraşului strategic Mariupol, ascunşi săptămâni întregi în uriaşul combinat siderurgic Azovstal, s-au predat.

Printre aceştia se numără membri ai regimentului Azov, o unitate ultranaţionalistă pe care Kremlinul o consideră “neo-nazistă”, şi pe care Kievul speră să o elibereze în schimbul unor prizonieri ruşi.

Lucrurile s-ar putea, totuși, să se complice, în cazul în care, pe data de 26 mai, Curtea Supremă a Rusiei va da undă verde unei cereri de clasificare a regimentului Azov drept „organizaţie teroristă”.
Liderul separatiştilor din Doneţk, Denis Puşilin, a estimat sâmbătă că soldaţii ucraineni care au apărat uzina Azovstal şi s-au predat ar trebui să fie judecaţi.

“Consider că tribunalul este inevitabil: justiţia trebuie să triumfe”, a declarat Puşilin.

Lucian Ionescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *